Dostupni linkovi

Smenjeni svi šefovi uprava policije, Veljović ostao


Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je smenu svih šefova uprave srpske policije, ali ne i direktora tog resora Milorada Veljovića. Poznavaoci prilika smatraju to posledicom “borbe za pozicije u policiji” i nije im jasna buka koja je prethodila smenama.

Smena svih šefova uprave policije! To je rezultat višednevnih medijskih navoda o „kriminalu unutar srpske policije“, koje su pratile izjave premijera Aleksandra Vučića o “udarima na vlast koji se spremaju sa raznih strana”, pa i izjave koje su stizale sa vrha čak i susedne države Crne Gore da premijeru o glavi radi medijska mafija.

„U skladu sa inicijativom ministra unutrašnjih poslova, uz saglasnost direktora policije, svi šefovi uprava u policiji biće promenjeni“, rekao je premijer Vučić, a kao razlog za smene, naveo je neuspeh u borbi sa narko dilerima i „curenje informacija“ iz policije.

„Rekao sam izaberite trenutak i pokažite najbolji rezultat. Na žalost, već tada se videlo da postoje nekakve unutrašnje stvari koje mnogo više zanimaju neke ljude u policiji nego rešavanje takvih problema. Predsednik republike je u pravu kada kaže da su dojavljivane akcije svaki put narko dilerima, kada god bi smo u akcije kretali“, kaže Vučić.

Smena je zaobišla direktora policije Milorada Veljovića, dok će ukupno će biti smenjeno pet šefova pet policijiskih uprava, među kojima je i Rodoljub Milović, načelnik Uprave kriminalističke policije, koga je narko bos Darko Šarić, u iskazu pred sudom optužio za kriminalne radnje.

Nakon toga, Milović je saslušan u policiji i sudeći prema saopštenju resornog ministra, prošao testiranje na poligrafu. Vučić je rekao kako misli da je Milović pošten policajac i istakao da smene nisu posledica Šarićevih izjava.

“Vladi Srbije neće naređivati Darko Šarić. Ali, isto tako kako neće Srbijom upravljati Darko Šarić, Srbijom ne može da upravlja ni Ljubiša Buha Čume. Na žalost, mnogi su ušli u borbu između Čumeta i Šarića, ali Srbija u tome neće da učestvuje“, rekao je Vučić

U prvim reakcijama, naši sagovornici, dobri poznavaoci prilika u policiji, navode da je sve ovo posledica “borbe za pozicije u policiji”, te im nije jasna buka koja je prethodila smenama.

„To znači da stranka koja je dobila izbore, hoće da postavi svoje ljude na mesta načelnika uprava. Mogli su to da urade i bez ovoliko drame i nepotrebnog uzbunjivanja i građana i sranih investitora“, rekao nam je bivši ministar policije Božo Prelević, dok je Mile Novaković, nekadašnji načelnik Kriminalističke policije dodao da „je rešeno da se nešto uzdrma u policiji, da se napravi neka smena".

"I, uglavnom, u ovakvim stvarima, kada dođe novi ministar, uvek je to bilo. Ne znam što je sada to ovoliko čudno, jedino što je naduvala štampa da je sve to pod nekim plaštom neke mafije u policiji. Na kraju, od toga nije ispalo ništa, iz izjave premijera“
, kaže Novaković

Građanima Srbije se, u danima koji su prethodili smenama, preko medija poručivalo kako u policiji “ima klanova povezanih sa mafijašima koji bi da spreče reforme policije”, a tabloidi su donosili naslove poput u petak objavljenog: “MUP mafija – Vučić uzvraća udarac”.
Milorad Veljović ostao na funkciji
Milorad Veljović ostao na funkciji
Nakon toga, javnosti se u petak, tačno u podne, u živom uključenju u program Javnog servisa, obratio predsednik Tomislav Nikolić i od vlade Srbije, u dramatičnom tonu, zatražio smene u vrhu MUP-a. Obraćanju je prethodio sastanak sa premijerom i ministrom policije Nebojšom Stefanovićem o stanju u srpskoj policiji.

"Nisam zadovoljan borbom protiv kriminala u samoj policiji i iskorenjivanju zla sa ulica - narko dilera i narko kartela. U borbi protiv tog zla koje unisstava nasse društvo, nisu postignuti nikakvi rezultati u poslednjem periodu, očigledno zato jer te kriminalne grupe imaju svoj saradnike, saučesnike i doušnike u samom MUP-u i tako uspevaju da izbegnu suočavanje sa zakonom i pravdom", rekao je Nikolić

Novinar Vremena Miloš Vasić, sve to što je prethodilo smenama vidi kao „jedan veliki spin“.

„Onako, mega spin, gde se izmisli nekakva priča na bazi nekakve priče Darka Šarića, pa se onda to iskoristi kao prilika da posmenjujemo pet načelnika uprave, da dovedemo zamenika, pa da posle vidimo šta ćemo da radimo, to jest da dovedemo naše ljude. Prema tome, iskreno da vam kažem, do onoga trenutka dok ne budemo pametniji za koji dan, meni se ovo javlja kao jedna velika konfuzija, namerno napravljen cirkus, u kome se Aleksandar Vučić žali na ono što je sam izazvao svojim izjavama, nizom izjava u poslednjih nekoliko meseci, a to sve vodi nekakvo razblićkavanju i rastresanju osnovnih elemenata funkcionisanja policije. Razgovarao sam sa mojim prijateljima iz MUP-a, koje znam godinama i ni njima nije mnogo jasnije“, rekao je Vasić.

I sociološkinja Vesna Pešić navodi da su nadležni državni organi mogli da javnosti pristojno objasne o čemu je reč i da hoće da promene neke ljude, a ne da smenama prethode spinovi i afere.

Sa tim je saglasan Mile Novaković, nekadašnji načelnik Kriminalističke policije, koji kaže da je došla nova vlast sa novim ministrom i da nema razloga da on ne krene sa reformama u policiji onako kako misli da treba, ali da onda svoje ljude treba da postavi na „fin i normalan način“.

„Ne znam zbog čega ovolika pompa oko navodne mafije u policiji. To je mnogo teška kvalifikacija. Sada, koga god u nekom periodu smene, on će biti već unapred okarakterisan kao deo neke mafije. To je mnogo teško i ružno. U moje vreme smo smenjivani pod plaštom dekriminalizacije i, malo više, depolitizacije policije. I ko god je smenjen sa obrazloženjem o dekriminalizaciji nikada protiv nikoga nije vođen postupak. Pretpostavljam da će i sada to tako biti“, rekao je Novaković.
 • 16x9 Image

  Branka Mihajlović

  Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

 • 16x9 Image

  Ognjen Zorić

  Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

 • 16x9 Image

  Zoran Glavonjić

  Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG