Dostupni linkovi

Gradu pored Morave preti žeđ


Trstenik, poplave, maj 2'014
Trstenik, poplave, maj 2'014
Stanovnicima Trstenika preti žeđ, jer su majske poplave poptpuno uništile pumpe na izvorištu Zvezdan koje je od tada neupotrebljivo.

Deo grada se trenutno pijaćom vodom snabdeva sa alternativnog izvorišta, koje nema dovoljne kapacitete, pa se u više mesnih zajednica voda za piće i tehnička voda dopremaju cisternama.

Velike poplave su uništile postrojenja na izvorištu Zvezdan, a alternativno izvorište Prnjavor ne može da zadovolji sve potrebe pa se već sada naselja Trstenik 2, Čairi I Osaonica, kao i viši delovi grada, sa više hiljada stanovnika vodom za piće snabdevaju iz cisterni.
Miroslav Aleksić, predsednik opštine Trstenik, kaže za Radio Slobodna Evropa da je snabdevanje vodom veoma otežano i da je situacija sa vodosnabdevanjem već sada alarmantna.

“Mi se trenutno snabdevamo vodom sa jednog malog dopunskog izvorišta, koje nema kapacvitet za snabdevanje čitave teritorije. U ovom trenutmu pojedini delovi grada su nam bez vode i njima cisternama dopremamo i tehničku i pijaću vodu, a taj problem će biti sve gori i gori jer to izvorište iz koga se sada snabdevamo je premalo i ono nam i inače služi kao dopunsko izvorište”, kaže Aleksić.

Prema navodima našeg sagovornika u toku je priprema dokumentacije za sanaciju uništenih akomulacionih jezera na kojima je pričinjena šteta od oko 80 miliona dinara, a s obzirom da lokalna samouprava nema toliko novca, očekuje se hitna pomoć Vlade Srbije.
Međutim, i dalje je krajnje neizvesno kako će se Trstenik snabdevati vodom u vrelim letnjim mesecima.

“Mi u ovom trenutku nemamo ta sredstva. Niti su predviđena budžetom, niti imamo mogućnosti da ih iznađemo tako da se nadam da će nam Vlada pomoći da saniramo štetu. U protivnom, Trstenik će imati ozbiljnih problema sa vodosnabdevanjem jer nailaze letnji meseci i tokom jula i avgusta, ukoliko bude visokih temperature i suše, sigurno će biti jako velikih problema. Dodatna nevolja je što, da čak odmah obezbedimo potrebna sredstva, trebaće nam najmanje dva do tri meseca da izvršimo sanaciju, jer su to vrlo obimni radovi”, kaže Aleksić.

Letnje nestašice vode u Trsteniku su i ranije bile česte, ali su u protekle dve godine, uz pomoć sredstava KFV banke i lokalnog budžeta uloženi milioni evra na uređenje postojeća dva i izgradnju trećeg akumulacionog jezera na izvorištu Zvezdan i sanaciju dotrajale vodovodne mreže.
XS
SM
MD
LG