Dostupni linkovi

Povjerenstvo o molbi Čačića za privremeni otpust


Povjerenstvo za privremeni otpust iz zatvora trebalo bi danas odlučivati o zahtjevu bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Hrvatske Radimira Čačića, koji je sredinom maja tražio puštanje s izdržavanja kazne na koju je osuđen zbog izazivanja prometne nesreće u Mađarskoj 2010., doznaje se od njegove odbrane.

Sa sadržajem Čačićeve molbe, ali i mišljenjem kaznionice o toj molbi, članove Povjerenstva upoznat će predstavnik kaznionice u Valturi, najvjerojatnije upravitelj ili načelnik službe za tretman.

Sjednici Povjerenstva bit će nazočan i Čačić kojem članovi tog tijela, nakon što čuju razloge za prijevremeno otpuštanje i mišljenje o molbi, mogu postavljati pitanja kako bi se eventualno uvjerili jesu li sazreli uvjeti za njegovo prijevremeno otpuštanje.

Bivši prvi potpredsjednik Vlade kaznu za saobraćajnu nesreću s dvoje poginulih u Mađarskoj počeo je služiti lani 17. junu, nakon što mu je Vrhovni sud odbio žalbu na presudu zagrebačkog Županijskog suda, koji ga je osudio na 22 mjeseca zatvora, u skladu s presudom suda u Mađarskoj.

No, Čačićeva odbrana smatra da je pritom došlo do pogrešnog pravnog tumačenja jer je, prema mađarskoj presudi, Čačić nakon polovice kazne trebao biti pušten na slobodu, dok se hrvatski sud vodi domaćim zakonom koji propisuje da za otpust nakon 11 mjeseci mora podnijeti posebnu molbu.
XS
SM
MD
LG