Dostupni linkovi

Vlada podnijela žalbu Vrhovnom sudu protiv Mušarafa


Pakistanska vlada podnijela je žalbu na odluku Vrhovnog suda donesenu u četvrtak, 12. juna, da se u roku od 15 dana ukine zabrana putovanja bivšem predsjedniku Pervezu Mušarafu.

"Savezna vlada je podnijela žalbu Vrhovnom sudu", izjavio je Ahmad Raza Kasuri, član Mušaravovog advokatskog tima.

Sud u Karačiju, gradu na jugu Pakistana, naložilo je vladi 12. juna da u roku od 15 dana ukine zabranu putovanja Mušarafu, prenio je AFP.

Prema nalogu suda, vlada treba da povuče ime bivšeg predsjednika sa liste lica kojima je zabranjeno putovanje u inostranstvo, na kojoj se Mušaraf nalazi od 5. aprila 2013. godine.

Mušaraf (70) je rekao da želi da mu se ukine zabrana putovanja da bi mogao da posjeti bolesnu majku u Dubaiju, ali mnogi u Pakistanu, međutim, smatraju da je to samo izgovor i da Mušaraf namjerava da pobjegne iz zemlje i izbjegne sudski proces koji se protiv njega vodi.

Krajem marta, specijalni sud u Pakistanu podigao je optužnicu protiv Mušarafa za veleizdaju zbog toga što je suspendovao ustav zemlje i uveo vanredno stanje 2007. godine.

Mušaraf se na ročištu izjasnio da nije kriv ni po jednoj od pet tačaka optužnice za veleizdaju, tvrdeći da je tokom mandata poboljšao pakistansku ekonomiju i doprinio njenom napretku.

U slučaju da ga sud proglasi krivim, Mušaraf bi mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu. Mušaraf je prvi šef armije kome se sudi za izdaju u zemlji u kojoj su izvedena tri vojna udara.
XS
SM
MD
LG