Dostupni linkovi

BiH i Zmajevi: Idemo do kraja


Bh. navijači
Bh. navijači
Odavno nešto nije probudilo takav zanos u Bosni i Hercegovini kao plasman fudbalske reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Zastave zemalja učesnica vijore se ulicama gradova. U centru Sarajeva napravljeno je Zmajevo gnijezdo, odakle će ići najjača podrška bh. timu koji je jedini debitant na ovogodišnjem takmičenju.

Pjesmom Izuzetno, sarajevski bend Dvadesetorica, poželio je sreću fudbalskoj bosanskohercegovačkoj reprezentaciji u Brazilu. Snimili su je odmah nakon plasmana bh. fudbalera na Mundijal. Staru, pod nazivom "Baraž", više, kako su obećali neće pjevati.

"Pjesma Baraž je nastala za vrijeme dok smo bili na nivou baraža. Iako i dalje držimo tu teoriju da smo i ove godine došli u baraž, sigurno ga ne bi prošli, tako da ta pjesma na kraju nije ni izgubila neki smisao. Samo direktan plasman je ono što u našem slučaju dolazi u obzir. Ove godine se to ostvarilo, tako da smo napravili pjesmu Izuzetno, koja je tako dobro prihvaćena od strane publike", kaže Nedžad Mulaomerović, jedan od članova benda.

Po uzoru na evropske i svjetske gradove, zastave zemalja učesnica Mundijala vijore se ulicama Sarajeva, ali i drugih bosanskohercegovačkih gradova. U centru grada, pod šatorom je napravljeno Zmajevo gnijezdo, odakle će ići najjača podrška bh. fudbalerima. Građani su nestrpljivi, a najveća očekivanja imaju od selekcije Bosne i Hercegovine.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:14 0:00
Direktan link

Za početak Mundijala spremni su i Mostarci. U ovom gradu navijat će se za BiH i Hrvatsku. Kažu kako ih vremenske razlike neće poljuljati da prate utakmice.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00
Direktan link

U Zenici, gradu u kojem je bosanskohercegovačka selekcija odigrala sve domaće kvalifikacione utakmice, održan je sportsko-promotivni performans "Svi naši Zmajevi - Sretno. BiH na Mundijalu u Brazilu". Predstavljen je i baner "BH Zmajevi", površine od 15 metara kvadratnih, na kojem je ispisano više od 250 imena igrača i trenera koji su nastupali za reprezentaciju Bosne i Hercegovine od 1992. godine do danas.

"Mi smo spremni, sa svim navijačima BiH, da u Zenici organizujemo veliku fan zonu u Zmajevom gnijezdu, u nekoj od utakmica, ukoliko se Bosna i Hercegovina plasira u naredni krug Svjetskog prvenstva u Brazilu", ističe Jasmin Duvnjak, direktor Lokalnog omladinskog vijeća.

Jedan od sarajevskih kafića, u kojem se redovno održavaju predstave Magacin Kabarea, imat će specijalne programe tokom trajanja Svjetskog prvenstva. Navijače će na već provjeren način, pun bosanskog humora, uveseljavati poznati bosansko-hercegovački glumci.

"Upravo je to specifičnost Svjetskog kod Goge, da će svi glumci, odnosno članovi Magacin kabarea, biti tu. Tako da će biti puno zabave i smijeha, ali također i pjesme. Specijalna muzička pratnja će uključivati sve navijačke pjesme, tako da neće nedostajati navijačkog raspoloženja i atmosfere", riječi su Naide Kuduz, glasnogovornica Magacin Kabarea.

Fudbalski tim BiH
Fudbalski tim BiH
Bosanskohercegovački fudbaleri će u Brazilu imati podršku oko 5.000 navijača. Posljednja grupa navijača, njih oko 200, krenula je put Brazila. Ovo je prvi put da se organizuje jedan preko-okeanski let iz BiH. Zbog velikog broja bh. državljana, Ministarstvo vanjskih poslova BiH otvorilo je privremeni konzulat u Rio de Jeneiru. Pomoćnik ministra, Zoran Perković, kaže kako će konzulat pružati podršku bosanskohercegovačkim navijačima do kraja Mundijala.

"Tu je na prvom mjestu pružanje pomoći i konzularne zaštite državljanima BiH u situacijama kada naši državljani, naši navijači koji su u Brazilu, zatrebaju tu konzularnu zaštitu. To se može odnositi i na pitanje nesreće ili smrti, prometnog udesa, pritvaranja naših državljana od strane brazilskih vlasti, gubitka putne isprave, ili druge neke slične situacije u kojoj se eventualno mogu naći državljani BiH", tvrdi Perković.

Plasman Bosne i Hercegovine na Svjetsko prvenstvo domaći trgovci iskoristili su da zarade koji dinar. U skoro svakom dućanu prodaju su nacionalna obilježja BiH, a ulice su pune prodavača zastava.
XS
SM
MD
LG