Dostupni linkovi

Afganistan: Drugi krug predsjedničkih izbora


Uprkos talibanskoj prijetnji Afganistanci su počeli u drugom krugu predsjedničkih izbora birati nasljednika predsjednika Hamida Karzaija u zemlji za koju se ne zna kakav je scenarij čeka krajem 2014. kada se povuku snage NATO-a.

Islamistički pobunjenici ispalili su rakete blizu zračne luke u Kabulu upravo prije otvaranja birališta u subotu u 7 sati ujutro po mjesnom vremenu (4.30 po srednjoevropskom) pri čemu nije bilo žrtava, objavili su NATO i afganistanske vlasti.

Izbori bi trebali omogućiti prvi prijenos vlasti između dvojice demokratski izabranih predsjednika kao i pokazati da je siromašna zemlja ostvarila dovoljan stepen stabilnosti dvanaest godina nakon vojne intervencije Zapada kojom je srušen talibanski režim.

Afganistanci biraju između favorita Abdulaha Abdulaha (53), bivšeg portparola slavnog komandanta Ahamada Šaha Masuda koji je u prvome krugu dobio 45 posto glasova, te Ašrafa Ganija (65), bivšeg zaposlenika Svjetske banke, koji je osvojio 31,6 posto glasova.

U Kabulu su raspoređene jake snage bezbjednosti, a u cijeloj zemlji za tok izbora brinu se 400.000 vojnika i policajca te vojnici u sastavu ISAF (međunarodne snage pod NATO-ovim zapovjedništvom).
XS
SM
MD
LG