Dostupni linkovi

Svjedok zaželio autogram, general Mladić izbačen iz sudnice


Milorad Batinić
Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću optuženi je opet izgubio živce pa je uz vikanje i psovanje izbačen iz sudnice u kojoj se suočava s optužbama za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995).

Razlog gubljenja živaca bilo je tužiteljičino osporavanje kredibiliteta svjedoka obrane Milorada Batinića – informacijom da je zatražio od generala Mladića – autogram, odnosno njegovu potpisanu sliku.

U završnici unakrsnog ispitivanja Batinića ratnog prevoditelja VRS-a, kao i međunarodnih mirovnih snaga UN-a u Sarajevu – tužiteljica Abir Hasan (Abeer Hassan) je suočila s njegovim zahtjevom za autogram optuženog – kako bi pokazala da je pristran.
Predsjedavajući sudac Alphons Orie – također je od svjedoka Batinića zatražio objašnjenje.

„Vi ste usporedili s Elvisom Prislijom. Elvis Prisli je zvijezda i njegovi obožavatelji žele imati njegovu fotografiju, pogotovo ako je potpisana.“, naveo je Orie dajući priliku svjedoku da pojasni svoj zahtjev „prema kojemu se može zaključiti da je on obožavatelj generala Mladića“.

„Tu se ne radi o obožavanju generala Mladića, radi se o povijesnoj osobi. A sam sam povijesničar i želim to imati u svojoj kolekciji. Puno stvari imam u svojoj kolekciji pa zašto ne bi čuvao i tu potpisanu fotografiju? Ako ikad dođe do mene.“, pokušao je opravdati svoj zahtjev Batinić, spominjući da je i s jednog sastanka u vrijeme rata, na kojemu je bio general Mladić – sačuvao čašu kao uspomenu.

VIDEO LINK: Ispitivanje Batinića o zahtjevu za autogramom i izbacivanje Mladića


General Mladić upozoren je više puta tijekom ovoga tjedna – da glasno ne govori i ne komentira događaje u sudnici, svjedoke, kao ni sudsko osoblje. Njegovi branitelji često su napominjali – kako se optuženi teško može kontrolirati, a to se dogodilo i ovoga puta.

„On je mulac za mene... Ti si zvijezda ja sam zvijezda grande...Bog te.....“, vikao je Mladić prilikom izbacivanja iz sudnice.

Nakon svakog izbacivanja, general Mladić se, za sada, može vratiti u sudnicu, nakon dovršetka iskaza prilikom kojeg je izbačen. To je i učinio nakon dovršetka iskaza Batinića, kada je počeo s iskazom zaštićeni svjedok obrane, pod pseudonimom GRM-258, a koji će iskaz nastaviti idući ponedjeljak. Iskaz je najvjerovatnije vezan (kao i Batinićev) na osporavanje odgovornosti srpskih snaga za namjerno gađanje Sarajlija, kojih je tijekom troipogodišnje opsade ubijeno oko 11 i pol tisuća.

Po Sarajlijama minobacačkim granatama ili usmjerenim minama?

Batinić je inače kao svjedok obrane dao iskaz o razgovoru srpskih oficira te pripadnika UNPROFOR-a u Sarajevu, a u kojima su spominjani incidenti granatiranja civila u Ulici Vase Viskina 1992.godine te na tržnici Markale 1994.godine.

Nakon što je opisao razgovore u kojima je izražena sumnja da su smrtonosne eksplozije podmetnute (kako bi se za to optužila VRS), a ne posljedica minobacačkog napada VRS-a, tužiteljica je Batinića suočila s fotografijama kratera napravljenim prilikom uviđaja, kao i s izvještajima balističara koji su istražili zločine.

„Kako mogu klejmor mine (mine s usmjerenim djelovanjem) ostaviti tako veliki krater?“, ispitivala je Hasan.

„Ja nisam balističar da objasnim ovaj trag. Ovo je policijski izvještaj, ali mogu dati svoj komentar – što sam razgovarao s pripadnicima SAS-a (specijalne britanske snage).“, odvratio je svjedok.

Kako bi pokazala da je žestoko, neselektivno granatiranje Sarajeva također bila česta pojava, kao i namjerni pojedinačni napadi na mjesta gdje su se okupljali civili, tužiteljica Hasan je priložila niz izvještaja časnika UNPROFOR-a koji su o tome izvještavali, a koje je i većinom poznavao svjedok kao njihov prevoditelj.

Pokazan je izvještaj o događajima 21. i 22.srpnja 1993.godine, kada je prema izvještajima promatrača UN-a ispaljeno 3777 projektila sa srpskih položaja, što je rezultiralo s preko 680 eksplozija u samom centru grada.

„Kako da ja govorim o granatiranju grada kad smo mi bili na srpskoj strani.“, izbjegavao je potvrditi svjedok – je li i on svjedočio granatiranju kao i pripadnici UN-a za koje je prevodio, a koji su sačinili izvještaj o napadima.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG