Dostupni linkovi

Veber: Sve veća podrška Junkeru za predsednika EKZvaničnici glavnih političkih grupa u Evropskom parlamentu potvrdili su danas podršku kandidaturi Žan-Kloda Junkera za predsednika Evropske komisije.

"Sve je veća podrška Žan-Klodu Junkeru na svim nivoima" EP, izjavio je Manfred Veber, novi lider Evropske narodne partije (EPP) koja ostaje najveća politička grupa u Evropskom parlamentu posle majskih izbora.

"Imamo veoma jasnu poruku" evropskim liderima: ako izaberete "drugu opciju od Junkera, doći će do institucionalne krize", upozorio je Veber novinarima nakon susreta sa predsednikom Evorpskog saveta Hermanom van Rompejem.

Predsednik grupe socijalista u EP Hanes Svoboda ponovio je da "u ime osnovnog principa demokratije", lideri moraju da poštuju rezultate izbora i pruže šansu Junkeru.

Neki evropski lideri, u prvom redu britanski premijer Dejvid Kameron, protive se imenovanju Junkera na čelo EK pošto je, prema njima, "čovek prošlosti" i previše federalistički nastrojen.

"Velika Britanija je samo jedna država članica među 28 i nema pravo veta" na imenovanje predsednika Komisije, rekao je Veber i dodao da je "neprihvatljivo klevetanje" Junkera.

Rompej će ove sedmice razgovarati sa predstavnicima glavnih političkih grupa u EP, a potom će imati sastanak sa evropskim liderima uključujući i nemačku kancelarku Angelu Merkel koja je u utorak podržala Junkera.
XS
SM
MD
LG