Dostupni linkovi

Vilhem: Dijalog sa Prištinom izlaz iz izolacije



Otpočinjanje dijaloga sa Prištinom 2012. godine izvuklo je Srbiju iz svojevrsne izolacije u kojoj se našla, kazao je nemački ambasador Hajnc Vilhelm za B92.
On je istakao da je poziv kancelarke Angele Merkel premijeru Srbije Aleksandru Vučiću sada jasan signal da Nemačka vidi u Srbiji ključnog partnera na Balkanu.

Nemački ambasador kaže da dijalog sa Prištinom protiče dobro, a da su otvorena pitanja formiranje Zajednice srpskih opština i pravosuđa.

Vilhelm ističe da je pitanje Kosova elementarni deo pristupnih pregovora Srbije i Evropske unije, kao i da su dijalog sa Prištinom i pregovori sa EU povezani i isprepletani procesi.

"Bez pune implementacije Briselskog sporazume neće biti otvoreno poglavlje 35", kaže Vilhelm.

Što se tiče poznatog zahteva Bundestaga da Srbija mora da potpiše pravno obavezujući sporazum sa Prištinom na putu ka EU, on ostaje na snazi.

"U međuvremenu jeste sklopljen Briselski sporazum, koji predstavlja prvi sporazum o osnovnim principima normalizacije. Na kraju krajeva moraće da dođe do nekog konačnog sporazuma između Beograda i Pištine. Bundestag kaže da on mora biti pravno obavezujući, ali ne definiše šta u njemu mora da bude", kaže Vilhelm.

On je rekao da nije iznenađen pitanjima o slobodi medija za Vučića u Berlinu.

"Naravno da sam razgovarao sa Majklom Davenportom. Imamo redovne sastanke. Ono što je OEBS izneo kao zamerku, koju je Vučić energično odbacio, o tome ne mogu ništa da kažem, ali je tačno da zamerke moraju da se dokažu. Hakeri mogu da obaraju sajtove iz San Franciska ili Berlina. To što je bilo manipulacija i brisanja stranica, ne mora da znači da Vlada stoji iza toga. Nisam detektiv, ali mislim da su neophodni dokazi.
XS
SM
MD
LG