Dostupni linkovi

Krokodil festival: Za književnost bez granica


Kruno Lokotar, Vladimir Arsenijević i Ivan Bevc na Krokodilu
Kruno Lokotar, Vladimir Arsenijević i Ivan Bevc na Krokodilu
Krokodil festival održava se od 12. do 14. juna u amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu. Na ovogodišnjem okupljanju predstaviće se četrnaest pisaca i umetnika iz regiona i sveta.

Krokodil, Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu i Letargiju, biće podeljen u tri tematske večeri. Foreigners, sa piscima koji žive u inostranstvu i stvaraju na stranom jeziku, Excluded, program posvećen autorima iz manjinskih zajednica, i Neighbors, u kom će se predstaviti najkreativniji i najprovokativniji autori regiona.

Gost festivala Srećko Horvat, sociolog iz Hrvatske, kaže da je izazov nastupiti na Krokodilu.

“Događaji poput Krokodila veoma su važni, posebno u zemljama u kojima se, eto, u 21. veku praktikuje cenzura. Premda sam više na strani italijanskog reditelja Federika Felinija koji je rekao da je cenzura zapravo reklama koju plaća vlada. Tako da ne mislim da je situacija tako loša. Upravo se zahvaljujući cenzuri neke stvari mogu još više reklamirati. Ipak se nadam da će Krokodil biti necenzurisan i da će ovo izdanje biti jako dobro dočekano.”

Na tematskoj večeri o manjinskom književnom delovanju, u programu Excluded, učestvovaće Ildiko Lovaš, Nenad Veličković, Damir Avdić, Daša Drndić, kao i bosanskohercegovački autor Aleksandar Hemon.

Prvi put beogradskoj publici predstaviće se i mlada kosovska pesnikinja Ervina Haljilji koja se na pojavljivanju pred novinarima osvrnula i na atmosferu u ovdašnjim društvima, rekavši da se boji stigmatizacije koja dolazi od politike u Beogradu i Prištini.

“Veoma sam razočarana u politiku, ali verujem da bi ljudi mogli da komuniciraju lepo i pomirljivo. Građani Srbije i Kosova trebalo bi bolje da se upoznaju kako bi se razbili vladajući stereotipi i predrasude koji mogu biti opasan problem u budućnosti, a u tome je važna uloga umetnosti koja ima veliku snagu. Verujem u umetnost i verujem da umetnici, na svoj lep i emocionalan način, mogu mnogo da učine na tom planu.”

Na tematskoj večeri Neighbors biće predstavljeno najbolje od savremene književne kreativnosti na prostoru jugoistočne Evrope. Autori Korina Sabau iz Rumunije, Srećko Horvat, Škeljzen Malići i Biljana Srbljanović predstaviće se najnovijim delima uz sofa intervju sa glumcima Mikijem Manojlovićem i Enverom Petrovcijem.

Korina Sabau kaže da rumunska kultura nema puno kontakata sa kulturama okolnih zemalja, i da treba sruštiti zidove koji čine da nekada znamo mnogo više o nekim dalekim zemljama nego o susedima.

“Čini mi se de je to slično kao sa zemljama bivše Jugoslavije. U Rumuniji ima zanimljivih umetnika, posebno u kinematografiji gde postižemo uspehe na svetskim festivalima, ali politika generalno nije zainteresovana za umetnost. Imamo dobre festivale ali ih politika i država ne podržavaju, pogotovu ne okupljanja pisaca.”

Među savremenim piscima koji žive u drugim kulturama i pišu na stanim jezicima na Krokodilu će biti predstavljeni i Ornela Vorpsi, albanska spisateljica koja piše na francuskom i italijanskom, irski pripovedač Filip O’Kjalah koji je deo savremene rumunske književne scene, Alida Bremer, hrvatska spisateljica sa knjigom na nemačkom, i Silvija Monros, čuveni prevodilac sa španskog i spisateljica.

Sociolog Srećko Horvat najavio je da publici neće čitati svoje teorijske tekstove, već da će iz novog ugla govoriti o Gavrilu Principu i postaviti pitanje kako bi smo mi njemu danas izgledali.

Srećko Horvat
Srećko Horvat
“Dakle, da li bi Gavrilo Princip bio zadovoljan činjenicom da je 95 odsto banaka u Hrvatskoj privatizovano, kao i da je to slučaj sa više od 70 odsto banaka u Srbiji. I da su neke od tih banaka upravo austrijske banke. On se borio protiv Austrougarske imperije, a ono što smo dobili jesu austrijske banke. Šta bi rekao na to da i dalje postoji neka vrsta nevidljivog imperijalizma koji se možda ne prikazuje kroz vojničke odore i kroz tu veliku birokratiju. Ali se pokazuje kroz minuse na računima građana i kredite.”

Na Krokodilu će biti organizovana i izložba fotografija Beograda Slađane Stanković, uz tekstualnu pratnju francuskog pisca Silvana Pridoma koji je prošle godine gostovao na ovom festivalu.

Autorka Slađana Stanković, koja je do nedavno dugo živela u inostranstvu, kaže da je uoči povratka ponovo počela da oseća strahove zbog kojih je i otišla pre trinaest godina.

“Verovatno sam se fotografišući u stvari oslobađala tih nekih demona. I stavljala ih na neka određena mesta kroz fotografiju. Time sam čistila sebe.”

Specijalni gosti Krokodil festivala su beogradski eksperimentalni pop elektro bend EPP i autori satirične TV emisije "24 minuta", Zoran Kesić i ekipa Njuz.net portala.
XS
SM
MD
LG