Dostupni linkovi

Merkel: Konkretna očekivanja od Srbije


Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da njena zemlja ima konkretna očekivanja od Srbije u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom koja se tiču pravne države, pitanja Kosova i privrednog usaglašavanja.

Nakon sastanka sa premijerom Srbije, na konferenciji za novinare Merkelova je navela da je on obavestio o ambicioznoj agendi reformi koje predstoje prije svega u pogledu borbe protiv korupcije i transparentnosti zakonodavstva.

"To će biti fokus srpske vlade. A saradnja Njemačke će zavisiti od transparentnosti i toga koliko će situacija u pravnom pogledu biti stabilna. Na tome se već dosta radi ", rekla je ona.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio da će se Srbija odgovorno ponašati i dati sve od sebe da bude pouzdan partner Njemačkoj.

"Nadam se da će građani Srbije moći u budućnosti da se osjećaju ponosno i ovdje i svuda u svijetu, kao što se ja osjećam danas u Berlinu", rekao je Vučić na konferenciji za novinare .

Dodao je da je na sastanku bilo riječi o mnogim važnim regionalnim pitanjima i podvukao da Srbija želi još veće prisustvo Njemačke na Balkanu i u Srbiji.

"Njemačka je najveća i najvažnija zemlja i za nas i u cijeloj EU", ocijenio je Vučić i dodao je Srbija mala zemlja da bi bila partner, ali da želi da bude saveznik Njemačke.

Odgovarajući na pitanja novinara o slobodi medija u Srbiji, konstatovao da na tom polju postoje izvijesni problemi i da je vlada u Beogradu otvorena za primjedbe, ali da su one koje su prethodnih dana iznošene netačne.
XS
SM
MD
LG