Dostupni linkovi

Tužiteljstvo: Paravojne formacije pohvaljene za etničko čišćenje


Dragomir Andan
Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću dovršen je višednevni iskaz Dragomira Andana koji je u drugoj polovici ratne 1992.godine radio na rasformiravanju paravojnih formacija kao inspektor policije Republike Srpske.
Nakon što je Andan, kao svjedok obrane, opisao suradnju vojske i policije bosanskih Srba u obračunu s paravojnim formacijama, haško tužiteljstvo se trudilo pokazati - kako se to dogodilo tek nakon što su one obavile svoju funkciju – etničkog čišćenja nesrspkog stanovništva iz zauzetih bosanskohercegovačkih općina.

Tužiteljica Kamila Bajbls (Camille Bibles) suočila je Andana s nizom dokumenata o suradnji vlasti bosanskih Srba s paravojnim formacijma pa čak i službenim priznanjima – za dobro obavljeni posao etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva. Primjerice, izvještajem Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske o uspjehu Žutih osa u „čišćenju općine Zvornik od Turaka kojih je bilo 60 posto, a koji su zamijenjeni čistim srpskim stanovništvom“.

„Dakle gospodine Andan – nije li točno da su akcije koje hvali VRS i podržava u ovom dokumentu – da se to radilo o akcijama etničkog čišćenja općina, kao što je Zvornik?", ispitivala je tužiteljica.

„Ne možete generalizirati Vojsku Republike Srpske, ovo je samo jedna jedinica. Jedna lokalna jedinica koja to radi. Ja ne mogu reći da je Glavni štab to prihvatio i pohvalio taj način rada.“, odbijao je direktno potvrditi svjedok, potvrđujući pak da se u izvještaju govori „o etničkom čišćenju u superlativu“.

Umjesto u zatvor Žute ose odvedene na prijem

Osim dokaza o suradnji paravojnih formacija s vlastima bosanskih Srba - tužiteljica je svjedoka Andana suočila i sa činjenicom – da su pripadnici koje je on uhitio – ubrzo pušteni bez suđenja unatoč dokazima o ubojstvima i krađama.

„Žute ose su ustvari nakon izvjesnog vremena u pritvoru puštene na slobodu. Otišli su na Pale, tamo ih je primila gospođa Plavšić (Biljana, članica Predsjedništva RS). I oni u stvari nisu kazneno gonjeni za kaznena djela. Slažete li se da ste taj dio ispustili iz svoje izjave?“, konstatirala je tužiteljica podsjećajući svjedoka na braću Vuković, zloglasne pripadnike Žutih osa od kojih je jedan (Dušan, zvan Repić) procesuiran u Srbiji za ubojstva još u vrijeme rata, a kasnije i za ostala zvjerstva koje je počinio u zatočeničkom centru Dom kulture Čelopek.

„Ja sam to pojasnio već dva-tri puta ovdje. Da smo podnijeli kaznenu prijavu i da je stvar tužiteljstva što nije završilo slučaj. A što se tiče policije – on je za nas bio završen.“, pravdao je svjedok što je govorio samo o uhićenju, no ne i o neprocesuiranju pripadnika paravojnih formacija.

Inače, Andan je nakon uhićivanja pripadnika paravojnih formacija 1992.godine – suspendiran iz policije RS, nakon čega je postao obavještajac u Vojsci Republike Srpske (68.zaštitni motorizirani puk i Deseti diverzantski odred). Nakon rata se vratio na visoku poziciju u policiji RS, gdje je ostao do smjene 2007.godine, nakon što ga je bivša glavna haška tužiteljica Carla del Ponte – optužila za suradnju s kriminalcima i pomaganje haškim bjeguncima, među ostalim i generalu Mladiću.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Andana


Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastavilo se iskazom Svetozara Guzine, oficira VRS-a koji je sudjelovao u opsadi Sarajeva.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG