Dostupni linkovi

Slovenija: Neuspjeh referenduma o arhivskoj građi


Zakon o arhivskoj građi za koji je slovenska oporba inicirala referendum, pozivajući birače da glasuju za njegovo opozivanje, ostat će na snazi jer jučer na referendum nije izašao potreban broj građana za opoziv zakona, objavljeno je u Ljubljani nakon zatvaranja birališta širom zemlje.

Parlament je u januaru prihvatio zakon o čuvanju arhivske građe koji opozicija osporava jer smatra da on istraživačima otežava pristup arhivima.

Slovensko Izborno povjerenstvo objavilo je prve službene podatke prema kojima je na referendumu sudjelovalo samo 11,64 posto birača, a da bi prema novim pravilima na referendumu neki zakonski projekt bio odbačen potrebno je da se protiv njega izjasni najmanje 20 posto ukupnog biračkog tijela.

Prema još nepotpunim podacima Izbornog povjerenstva, od onih birača koji su izašli na referendum dvije trećine izjasnilo se da se zakon o arhivskoj građi opozove, a jedna trećina za njegovo stupanje na snagu, no kvorum da bi rezultati referenduma postali važeći nije postignut.

U reakciji na rezultate referenduma, opoziciona Slovenska demokratska stranka (SDS) izrazila je žaljenje što pitanje starih arhiva, posebno onih bivše "udbe" za koje tvrde da će ostati zatvoreni za istraživače, nije pobudilo veće zanimanje Slovenaca.

S druge strane, Ministarstvo za kulturu koje je podržavalo zakon o arhivima navelo je da nisu tačne tvrdnje opozicije kako novi zakon pristup arhivima ne dozvoljava, nego da naprotiv on omogućuje modernizaciju i digitalizaciju arhivske građe, pa i dosjeima bivše "udbe" pri čemu novo zakonsko rješenje omogućuje da se nanovo otvori za istraživanje čak 75 posto gradiva, dok je dosad bilo javno dostupno samo pet posto.
XS
SM
MD
LG