Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Linta:Hrvatsko pravosuđe nije pravično


Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta ocenio je da je oslobađanje dvojice bivših hrvatskih specijalaca pred sudom u Zagrebu, koji su bili optuženi za ubistvo šestoro srpskih civila 1995. godine, primer da "hrvatsko pravosuđe nije ni nezavisno ni pravično".

"Brojni zločini nad Srbima u hrvatskim gradovima za vreme rata, kao i za vreme i posle hrvatskih vojnih operacija 'Bljesak' i 'Oluja', ostali su nekažnjeni do danas. Ovo je samo jedan od dokaza koji nedvosmisleno pokazuje da Hrvatska nije zaslužila da zatvori pregovore sa EU o poglavlju 23 'Pravosuđe i ljudska prava', sredinom 2011. godine, niti da postane član EU 1. jula 2013. godine", ocenio je Linta.

Kako se navodi u saopštenju, predsednik Koalicije udruženja izbjeglica, predložio je ministru pravde Nikoli Selakoviću da zatraži hitan sastanak sa hrvatskim kolegom Orsatom Miljenićem na temu nekažnjavanja brojnih zločina nad Srbima za vreme i posle građanskog rata.

Sud u Zagrebu oslobodio je dvojicu bivših hrvatskih specijalaca, Božu Krajinu i Franju Drlju, koji su bili osumnjičeni za ubistvo šestoro starijih srpskih civila 1995. godine u selu Grubori kod Knina.
XS
SM
MD
LG