Dostupni linkovi

Hollywood: Jane Fonda primila nagradu za životno djelo


Jane Fonda
Jane Fonda
BBC, prevela: Ena Stevanović

Hollywoodske zvijezde su odale počast glumici i političkoj aktivistici Jane Fonda koja je primila nagradu za životno djelo Američkog filmskog instituta.

Glumice uključujući i Meryl Streep, Sally Field, Sandru Bullock i Cameron Diaz su pozdravile ovu 76-godišnju oskarovku na ceremoniji održanoj u četvrtak.

„Jako sam sretna što je još jedna žena na ovoj listi,“ izjavila je Fonda.

Peter Fonda, brat ove poznate Hollywodske glumice i zvijezda kultnog filma „Goli u sedlu“ je tim povodom izjavio: „Nikad nisam bio ponosniji na tebe, a znam da je i tata isto tako ponosan“.

Njihov pokojni otac, glumac Henry Fonda koji je u sedamdeset i šestoj godini osvojio Oskara za film „Na zlatnom jezeru“ je 1978.godine također dobio nagradu Američkog filmskog instituta.

Prilikom uručivanja nagrade Jane Fonda glumac Michael Douglas je rekao: „Jane, ti si istinska filmska kraljica, ali ne po rođenju nego po talentu.“

Fonda, koja je tijekom svoje blistave karijere nomimirana za sedam Oskara, je dobitnica dviju nagrada američke akademije i to za film „Klute“ iz 1971.godine i za film „Povratak veterana“iz 1978.godine.

Oskarovka Meryl Streep koja je prvi put skupa sa Jane Fonda glumila u filmu „Julia“ iz 1977.godine se prisjetila svog prvog susreta sa ovom filmskom zvijezdom: „Bila je u stanju zvjerske pripravnosti, sa nekom vrstom blještave osjetljivosti na sve što je okružuje.“

Glumica Sally Field je na to dodala: „Ona je začetnica ove nove vrste sirove seksualnosti, odlučnog ali nevinog poštenja, ranjivog do srži i ja nikada ranije nisam vidjela tako nešto.“

Bilo je i duhovitih trenutaka tijekom ove svečanosti koja je održana u Dolby Teatru. Jeff Daniels, jedan od glumaca koji je sa Fondom surađivao u seriji „Uredništvo“ je u čast Fondi otpjevao pjesmu čiji tekst hvali njene „mišiće, stražnjicu i bedra“ dok je na ekranu iza njega prikazan jedan od videa na kojem Fonda vježba.

Glumica Wanda Sykes je izašla na pozornicu odjevena u srebreno odjelo što je parodija na outfit koji je Fonda nosila u filmu „Barbarella“ iz 1968.godine koji je režirao njen tadašnji suprug Roger Vadim.

Prilikom preuzimanja nagrade Fonda je okupljenim filmskim zvijezdama ponudila nekoliko savjeta za dugovječnost u karijeri: „Postavljajte pitanja, ostanite znatiželjni. Mnogo je važnije biti zainteresiran nego zanimljiv.“
XS
SM
MD
LG