Dostupni linkovi

Švajcarska: Zamrznuti Janukovičevi računi


Švajcarska je zamrzla oko 190 miliona dolara imovine na bankarskim računima i svrgnutog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i njegovih bliskih saradnika, saopštile su danas vlasti te zemlje.

"Na zahtjev švajcarske vlade, do sada su zamrznute ukrajinske aktive vrijedne 75 miliona dolara", izjavio je šef Odjeljenja za međunarodno pravo pri švajcarskom Ministarstvu spoljnih poslova Valentin Zelveger.

U međuvremenu je švajcarsko tužilaštvo saopštilo da je pokrenulo sedam krivičnih postupaka protiv nekolicine Ukrajinaca koji su sumnjiče za pranje novca, zbog čega je od svrgavanja Janukoviča u februaru blokirano još 100 miliona franaka /112 miliona dolara/, prenosi AFP.

Bern je 28. februara blokirao imovinu koja je pripadala Janukoviču i njegovim saradnicima, a to su istog dana uradili i Australija i Lihtenštajn.

Zelveger je napomenuo i da će Švajcarska uskoro početi da vraća Tunisu 60 miliona švajcarskih franaka koji su blokirani od svrgavanja s vlasti predsjednika Tunisa Zine el Abidin ben Alija.
XS
SM
MD
LG