Dostupni linkovi

Obama: Porošenko mudar izbor, moramo stati uz one koji teže demokratiji


Petro Porošenko “mudar je izbor”, za predsjednika za vođenje Ukrajine, izjavio je američki predsjednik Barack Obama nakon susreta sa novoizabranim ukrajinskim predsjednikom u Varšavi u srijedu ujutro. Dva lidera su razgovarali o aktuelnoj situaciji i načinima na koji SAD mogu pomoći Kijevu.Susret je upriličen dan nakon što je američki predsjednik na početku svoje evropske turneje, najavio da će SAD izdvojiti 1 mlijardu dolara za slanje dodatnih američkig trupa u Evropu na privremnoj bazi.

“Iz mojeg razgovora sa njim danas jasno je da razumije nadanja i aspriacije ukrajinskog naroda “ rekao je američki predsjednik Barack Obama objašanjavajući zašto je Petro Porešenko po njegovom sudu mudra izbor Ukrajine za predsjednika tokom krize koja već mjesecima potresa dijelove zemlje u kojima se u posljendje vrijeme vode žestoke borbe između snaga sigurnosti i proruskih separatista na istoku.

Obama kaže da će predstojeći samit G7 u Briselu biti važna prilika da se pokaže da međunarodna zajednica “stoji iza Petroa Porošenka”

Dvojica predsjednika su razgovarali o obnovi mira na istoku Ukrajine te izlasku zemlje iz ekonomske krize ali prevashodno o tome kako Vašington može pomoći ukrajinskoj vojsci.

“Razmatrali smo dodatne korake koje bi mogli preduzeti da pomognemo Ukrajini, tokom ovih reformi i tranzicionog procesa.Razgovarali smo i o tome šta možemo preduzeti da pomognemo obuci i profesionalizaciji ukrajinskih službi za provođenje zakona i vojsci, tako da se mogu suočiti sa izazovima koji postoje u pojedinim djelovima zemlje”

Obama želi i da Ukrajina smanji energetsku zavisnost od Rusije.

“Razgovrali smo i o enegetskim pitanjima, kako da omogućimo da Ukrajina postane više energetski efikasna ekonomija, ali istovremeno i manje zavisna isključivo o enegetskim izvorima iz Rusije”.

Petro Porošenko je sa svoje strane zahvalio američkim zvaničnicima na pomoći tokom krize u kojoj su proruski separatisiti na istoku zemlje okupirali više ukrajinskih gradova.

Bijela kuća je nakon njihovog sastanka već saopštila da je Obama odobrio 23 miliona dolara za vojnu i odbrambenu pomoć Ukrajini, još od početka marta, uključijući i 5 miliona “ za vojnu opremu, opremu za noćno nadgledanje i dodatnu komunikacionu opremu “.

Američka pomoć prema saopštenju Bijele kuće uključuje 300.000 gotovih jela, finansiranje medicinske pomoći, kaciga, ručnih radio stanica i ostale praktične opreme.

Godišnjica prvih demokratskih izbora u Poljskoj

Inače i Obama i Porošenko u Varšavi borave povodom obilježavanja 25 -godišnjice prvih demokratskih izbora u Poljskoj nakon pada Gvozdene zavjese.

“Ovo je nova Poljska koju ste izgradili”, rekao je Obama obraćajući se prisutnima na glavnom trgu Dvorac u Varšavi, dodajući da “ovdje vidimo snagu demokrtije”.

“Ponosni smo što možemo reći da je Poljska jedan od naših najačih saveznika”, zaključio je američki predsjednik u govoru povodom godišnjice pada komunizama u Poljskoj još jednom poručujući “Moramo biti uz one koji teže slobodi”.

Susret dva predsjednika upriličen je samo dan nakon što je američki predsjednik na početku svoje evropske turneje prilikom susreat sa ostalim evropskim liderima u Varšavi, najavio da će SAD izdvojiti mlijardu dolara za slanje dodatnih američkig trupa u Evropu na privremenoj bazi.

U međuvremenu je NATO saopštio da su dobili veliki broj zahtjeva iz Ukrajine za razne vrste pomoći uključujući i oružje.

Vojni zapovjednik NATO snaga snaga general Philipe Breedlove takođe je u srijedu rekao i da neregularane proruske snage u Ukrajini finansira Rusija, dodajući da se "to mora zaustaviti".

Kada je riječ o dokazima o povlačenja ruskih snaga sa granice sa Ukrajinom, general Breedove je rekao da dio snaga koji se još tamo nalazi "izgleda ima namjeru i da ostane tamo".
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG