Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Troškovi hrvatske tužbe za genocid oko 3,7 milijuna eura


U Hrvatskoj je ministarstvo pravosuđa po prvi puta u povijesti transparentno objavilo podatak o troškovima jednog međunarodnog postupka, a radi se o tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, ICJ-om, u nizozemskom gradu Den Haagu.

Tužba je podignuta 1999.godine, a prema objavi ministarstva pravosuđa, koje je postupak preuzelo 2004.godine, troškovi su do 2014.godine narasli preko 28,1 milijun kuna (oko 3,7 milijuna eura), od čega je najveći dio - isplaćen britanskim pravnicima.

Podsjetimo, suđenje je održano ranije ove godine, a nakon što je hrvatski tim iznio svoju tužbu za genocid nad stanovništvom nesrpske nacionalnosti na pobunjenim područjima u Hrvatskoj (tzv.Republika Srpska Krajina), srbijanski pravni tim je iznio protutužbu – za genocid nad stanovništvom srpske nacionalnosti prilikom akcije hrvatskih snaga Oluja 1995.godine.

Hrvatsku tužbu zastupao je mješoviti tim sastavljen od hrvatskih i međunarodnih stručnjaka. Profesorica Vesna Crnić-Grotić je vodila tim u kojem su sudjelovali Andreja Matelko-Zgombić iz Ministarstva vanjskih poslova, Jana Špero iz ministarstva pravosuđa, profesori Maja Seršić, Davorin Lapaš i Mirjan Damaška te američki odvjetnik Luka Mišetić, koji je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) oslobodio hrvatskog generala Antu Gotovinu.

No najveći troškovi hrvatski obveznici su isplatili za tužbu međunarodnim pravnim stručnjacima i praktičarima – 23, 76 milijuna kuna, koje su zaradili američki odvjetnik David B.Rivkin (oko 5,3 milijuna kuna) i britansko odvjetničko društvo Matrix Chambers iz Londona (preko 18 milijuna kuna).

Nezavisni hrvatski internetski portal H-alter uputio je zahtjev za objavu takvih podataka hrvatskoj Vladi, a to je učinila i nevladina udruga Gong – pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama (u vezi trošenja javnih sredstava. S objavom podataka o troškovima se otezalo do prekoračenja samih zakonskih okvira, no to se ipak na kraju učinilo, ali tek nakon procjene Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, budući da su ugovori s odvjetnicima bili navodno povjerljivi.

Nakon više od 15 godina od podizanja tužbe, presuda u slučaju tužbe Hrvatske i protutužbe Srbije za genocid – očekuje se unutar godinu dana, a na nju nema mogućnosti žalbe, nakon što je donese međunarodno sudsko vijeće sastavljeno od 17 sudaca.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG