Dostupni linkovi

Milanović i Đukanović: Prevlaka ne koči saradnju



Premijeri Hrvatske i Crne Gore, Zoran Milanović i Milo Đukanović saglasili su se danas u Zagrebu da će učiniti sve da što pre počne istraživanje nafte i gasa u Jadranu, bez prejudiciranja buduće granice na moru.

"Dogovor je da ćemo učiniti sve da to istraživanje krene što pre, bez prejudiciranja buduće granice", rekao je Milanović na konferenciji za novinare posle susreta s Đukanovićem.

On je ocenio da "pitanje definitivnog razgraničenja na Prevlaci neće biti rešeno sutra ili za godinu dana" i dodao da očekuje da će, ipak, biti rešeno arbitražom.

Milanović je poručio da otvoreno pitanje granice na moru nije toliko, da bi moglo stajati na putu ulaska Crne Gore u EU.

Đukanović istakao je da razgraničenje na Prevlaci ne smatra otvorenim pitanjem koje opterećuje odnose dve države.

"Pristupamo mu s verom da možemo bilateralno da ga rešimo, ali i da ćemo ga, ako ne možemo da dođemo do rešenja, predati arbitraži. Bilo bi krajnje neodgovorno blokirati razvoj zbog pitanja koje tek treba da dobije svoju pravno-političku odluku", ocenio je Đukanović.

Dvojica premijera ocenila su da su odnosi Hrvatske i Crne Gore jako dobri i da se dobro razvijaju. Predsednik hrvatske vlade ponovio je podršku evroatlanskim integracijama Crne Gore.

"Crna Gora bi trebalo da bude primljena u NATO", naglasio je Milanović i ocenio da je dobijanje pozivnice za članstvo te države "pitanje samo političke volje".

XS
SM
MD
LG