Dostupni linkovi

Nema procedure da se utvrdi plagiranje ministra Stefanovića



Presdsednica nacionalnog saveta za nauku Vera Dondur izjavila je danas da u Srbiji ne postoji precizna procedure kojom bi se utvrdilo da li je nečiji doktorski rad
plagijat, niti postoje zakonske posledice ako je tako.

"To ostaje na nivou etičkih tela samih univerziteta", kazala je Dondur agenciji Beta i podsetila na načelo autonomije univerziteta.

Po njenim rečima, kada je reč o ovoj vrsti problema i plagiranju naučnih radova, ne postoji velika razlika između privatnih i državnih univerziteta.

"Nijedan segment društva nije imun na takve stvari", kazala je Dondur.

Na sajtu portala Peščanik u nedelju je objavljen tekst u kojem se ukazuje na ozbiljne indicije da je deo doktorata ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića plagijat.

Nebojša Stefanović je juna 2013. godine odbranio doktorat na Megatrend univerzitetu u Beogradu na temu "Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)".

U tekstu objavljenom na Peščaniku autori Uglješa Grušić (docent, Univerzitet u Notingemu), Branislav Radeljić (vanredni profesor Univerzitet Istočni London) i Slobodan Tomić (doktorant, Londonska škola ekonomije i političkih nauka) tvrde da postoje ozbiljne indicije da je u radu mnogo plagijata i da je naslovna tema promašena.
XS
SM
MD
LG