Dostupni linkovi

Predsjednik i vlada Abhazije podnijeli ostavku


Predsjednik Abhazije Aleksandar Ankvab i vlada te male separatističke gruzijske republike podneli su u subotu ostavku pošto je u subotu parlament raspisao nove izbore i imenovao prelaznog predsjednika, javljaju ruske agencije.

"Predsjednik je odlučio da podnese ostavku kako bi spriječio dalje pogoršavanje situacije", izjavio je portparol predsjedništva.

Predsjednik parlamenta Valerij Bganga imenovan je u subotu za prelaznog predsjednika Abhazije a prijevremeni predsjednički izbori biće održani 24. avgusta.

Opozicioni demonstranti zauzeli su u utorak zgradu predsjedništva u glavnom gradu Suhumiju. Parlament je potom zatražio da Ankvab podnese ostavku, što je on tada odbio, ali je bio primoran da napusti Suhumi.

Protivnici Ankvaba, bivšeg premijera koji je izabran 2011. godine i preživio nekoliko atentata, optužuju za korupciju i autoritarnu vlast nad tim regionom koji se graniči s ruskim gradom Sočijem.

Gruzija i Rusija vodile su kratak rat u avgustu 2008. zbog kontrole nad gruzijskim otcijepljenim regionima Abhazijom i Južnom Osetijom. Taj rat je Gruzija izgubila, a Abhazija i Južna Osetija proglasile su nezavisnost.

Abhazija se odvojila od Gruzije poslije ratnih sukoba 1992-1993. godine, u kojima je više hiljada ljudi poginulo. Nezavisnost te republike, osim Rusije priznale su samo Nikaragva, Venecuela i mala ostrvska država Nauru u Tihom okeanu.
XS
SM
MD
LG