Dostupni linkovi

Irak: Maj najkrvaviji mjesec od početka 2014.


U nasilju prošlog mjeseca širom Iraka poginulo je oko 800 ljudi, što je najkrvaviji mjesec od početka godine, saopštile su UN.

Od ukupno 799 žrtava, 196 su bili pripadnici iračkih snaga bezbjednosti, a ostatak civili, često žrtve napada sunitskih islamista.

Pravi broj žrtava je vjerovatno veći jer podaci UN ne uključuju poginule u zapadnoj provinciji Anbar, gdje se iračka vojska bori sa plemenskim i gerilskim grupama.

"Konstantan nivo nasilja i terorizma nastavlja da potresa Irak. Apelujem na političke lidere da ubrzaju aktivnosti na formiranju vlade i fokusiraju se na nalaženje održivog rješenja za situaciju u provinciji Anbar", rekao je izaslanik UN u Iraku Nikolaj Mladenov.

Osim Anbara, najgore je pogođen region Bagdada u kome je ubijeno 315 ljudi. Po broju žrtava slijede većinski sunitska provincija Nineveh, zatim Salahadin, Kirkuk i Dijala, navodi AP.

Prema podacima zvaničnika u provinciji Anbar, najmanje 195 civila poginulo je prošlog mjeseca, od toga polovina u prijestonici Ramadiju, a ostatak u Faludži, 70 kilometara zapadno od Bagdada.

Monitoring grupa "Irak bodi kaunt" saopštila je da je prošlog mjeseca poginulo 1.027 civila, a od početka godine 5.055.
XS
SM
MD
LG