Dostupni linkovi

Mur: EU će tražiti od Srbije da podrži njen stav o Ukrajini


Brisel će od Srbije očekivati, kako se bude približavala EU, da podrži stav Unije o pitanju Ukrajine, zbog čega će Beograd morati da preduzima korake, koji će komplikovati odnose sa Rusijom, smatra direktor kancelarije za južnu i centralnu Evropu u Stejt departmentu, Džonatan Mur.

Mur je u intervjuu za Glas Amerike (VOA), objavljenom u nedjelju, rekao da SAD poštuju stav Beograda po pitanju Ukrajine - da on neće uvoditi sankcije Rusiji, odnosno neće se pridružiti sankcijama koje EU uvodi Moskvi, bez obzira što se protivi narušavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje.

"Da, Ivica Dačić je sada u svojstvu ministra spoljnih poslova govorio sasvim jasno o tom pitanju. Mi poštujemo njegov stav i stav Srbije u tom pogledu. Međutim, pitanje sa kojim će se Srbija dosta brzo suočiti, kako se bude približavala EU je da će Brisel i zemlje članice Unije očekivati da Srbija podrži stav EU o tom pitanju", ocijenio je Mur.

On je dodao da će Srbija "kako se bude približavala EU morati da preduzima korake, koji će komplikovati njene odnose sa Rusijom, ali će biti konsistentni sa stavovima drugih članica Unije".

"Mislim da možemo da računamo na to da će vlada u Beogradu doneti ispravne odluke o tim pitanjima, naročito kada se ima u vidu izuzetna zabrinutost u svijetu povodom ilegalne aneksije Krima od Rusije i drugih akcija Rusije u Ukrajini", zaključio je Mur.

On je istakao da je SAD veoma drago da je nova Vlada Srbije formirana i da Vašington "cijeni njen pravac djelovanja u budućnosti, koji se zasniva i na predanosti prethodne vlade u pogledu normalizacije odnosa sa Kosovom, kao i na predanosti evropskoj budućnosti Srbije".

"Te poruke su snažno primljene ovdje i mi ih veoma cijenimo", kazao je Mur.
XS
SM
MD
LG