Dostupni linkovi

Četri srpske opštine zamrzavaju izborne aktivnosti zbog kosovskih obilježja


Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova saopštili su danas da do daljnjeg zamrzavaju izborne aktivnosti zbog odluka Centralne izborne komisije o sastavu biračkih odbora i oznaka kosovske državnosti na glasačkim listićima za parlamentarne izbore 8. juna, javlja dopisinik RSE.

U saopštenju gradonačelnika četiri opštine sa sjevera Kosova se navodi da će takva odluka važiti do promjene odluka CIK-a i da će o njoj biti obaviještene i relevantne međunarodne institucije i njihovi predstavnici na Kosovu.

“Obzirom na promjenu odluke CIK, a koja se odnosi na sastav biračkih odbora, donesene u suprotnosti sa etničkim sastavom stanovništva u našim opštinama i biračkih spiskova i u skladu sa važećom regulativom, predviđenim rokovima i upustvima CIK-a, želimo da vas upoznamo sa našom odlukom kojom se zamrzavaju sve izborne aktinosti do daljnjeg, kako bi se povukle odluke CIK-a kojim se krši zakon i manjinska prava”, navodi se u saopštenju.

“Smatramo da ukoliko Albanci imaju pravo da budu u biračkim odborima na sjeveru Kosova, samim tim zahtijevamo da se i Srbima omogući da budu u biračkim odborima u opštinama u južnom dijelu Kosova”, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.

Gradonačelnici su naveli i da traže uklanjanje znakova i obilježja državnosti sa glasačkog listića obzirom da je “izborni proces u svim demokratskim zemljama jedinstven, a evropski standard je da se na listiću nalaze samo obilježja izborne komisije”.

Gradonačelnici su istakli da Srbi sa sjevera Kosova hoće da preuzmu sudbinu u svoje ruke, da žele da učestvuju na izborima, ali da je ovo što radi CIK primjer diskriminacije i rasizma.

“Ukoliko se ne ispune naši zahtevi, bićemo primorani da u dogovoru sa građanima preispitamo odluku o učešću na izborima”, navodi se u saopštenju koje su potpisali gradonačelnici sjeverne Mitrovice Goran Rakić, Leposavića Dragan Jablanović, Zvečana Vučina Janković i Zubinog Potoka Stevan Vulović.
XS
SM
MD
LG