Dostupni linkovi

BIH:Žrtva seksualnog nasilja u ratu podnijela prvu apelaciju Ustavnom sudu


Ustavnom sudu BiH danas je podnesena prva apelacija od strane žene koja je preživjela seksualno nasilje tokom rata u BiH zbog nedostatka efikasne istrage protiv počinitelja zločina.

U apelaciji se tvrdi da su povrijeđena prava preživjele koja traži od nadležnih tijela vlasti da pokrenu, hitno i bez daljeg odlaganja, neovisnu, nepristrasnu i temeljitu istragu o zločinu počinjenom protiv nje, kako bi identificirali, osudili i kaznili odgovorne za navodni zločin, da o rezultatima istrage obavijeste nju i Ustavni sud BiH, te da joj omogući pristup toku i rezultatima istrage.

Također, među zahtjevima se navodi i da Ustavni sud BiH naloži nadležnim tijelima vlasti BiH isplatu fer i odgovarajuće naknade za nematerijalnu štetu koju je pretrpjela zbog navedenih povreda njenih ljudskih prava, te da naloži nadležnim tijelima vlasti da joj obezbijede integralnu reparaciju, koja uključuje restituciju, dodjelu rehabilitacije u formi besplatne medicinske i psihološke njege, satisfakciju i garancije neponavljanja.

Riječ je o preživjeloj iz okoline Srebrenica, koja je tokom maja i juna 1992. dok je bila zarobljena u rudniku Sase, zajedno sa još nekoliko žena odvođena, silovana i seksualno zlostavljana od strane srpskih vojnika.
XS
SM
MD
LG