Dostupni linkovi

Lideri EU za reviziju politike evropskog bloka


Lideri EU postigli su saglasnost za reviziju politike evropskog bloka nakon što su birači na proteklim izborima za Evropski parlament poslali jasnu poruku, izjavio je danas predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej.

Nakon sastanka lidera EU u Briselu radi razgovora o velikom izbornom uspjehu populističkih i stranaka krajnje desnice, Van Rompej je naglasio da su lideri evropskog bloka od njega zatražili da pokrene konsultacije o budućoj politici bloka.

Britanski BBC prenio je da bi u reforme evropskog bloka mogle biti uključene manje regulative i smanjenje pažnje prema mjerama štednje i uvođenje regulativa za jačanje ekonomskog rasta i stvaranje radnih mjesta.

Van Rompej je istakao da je sastanak u Briselu bio "korisna prva diskusija" i da su se lideri EU saglasili da će ekonomiju staviti u središte dnevnog reda evropskog bloka.

Prema posljednjim projekcijama nakon izbora, poslanički blok Evropska narodna partija /EPP/ biće najveći blok u Evropskom parlamentu i njihov kandidat za predsjednika Evropske komisije biće bivši premijer Luksemburga Žan Klod Junker.

Lideri EU su do sada imenovali šefa Evropske komisije, ali prema novim pravilima, moraju u obzir da uzmu i rezultate evropskih izbora.
XS
SM
MD
LG