Dostupni linkovi

Obnovljivi izvori prvi put nadmašili ugalj


Po prvi put su obnovljivi izvori energije postali dominantni u proizvodnji struje u Evropi, piše u danas objavljenoj studiji Enerdata za 2013. godinu.

Sa 28 odsto 2013, obnovljivi izvori energije su nadmašili ugalj i nuklearne centrale u proizvodnji električne energije čija je potrošnja opala za jedan odsto u 28 zemalja Evropske unije, uglavnom zbog ekonomske krize.

Potrošnja električne energije u zemljama G7 (SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija i Japan) stagnirala je 2013. godine, piše u Svetskom energetskom bilansu Enerdata.

Podaci ukazuju da se otvara pitanje isplativosti investicija u centrale jer je njihova rentabilnost sve manje izvesna, ukazao je Silvan Šato, direktor Enerdate.

U Evropi, centrale s više od 20 gigavata (GW) ukupne snage su sasvim zatvorene ili konzervisane od 2010. godine, a još 13 GW je najavljeno da će biti zatvoreno do 2017.

To se, rekao je Šato, uzimajući za primer Francusku, na kraju pretvara u toliki problem da bi ta zemlja potencijalno postala "nesposobna da upravlja budućom vršnom tražnjom" za energijom.

Potrošnja energije u zemljama takozvane "grupe BRIKS" (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), a posebno u Kini, i dalje je vodeća u svetu, sa rastom od 3,5 odsto 2013, dok je u zemljama G20 rast bio 2,1 odsto.

Kina učestvuje sa 28 odsto u potrošnji energije u grupi zemalja G20, ispred je Sjedinjenih Američkih Država (20 odsto) i donela je 60 odsto ukupnog povećanja tražnje 2013. godine.
XS
SM
MD
LG