Dostupni linkovi

Pomoć ide svima, ali prvo najugroženijima


Studenti u Podgorici skupljaju pomož za ugrožene u poplavama u BiH i Srbiji
Studenti u Podgorici skupljaju pomož za ugrožene u poplavama u BiH i Srbiji
U Crnoj Gori je preko Crvenog krsta u novcu prikupljeno više od 382 000 eura za gađane Srbije i Bosne i Hercegovine koji su ugroženi u poplavama.

Novac koji su građani, brojne institucije i kompanije proteklih dana donirali stanovništvu Bosne i Hercegovine i Srbije koje je pogođeno poplavama, još nije stigao do onih kojima je namijenjen jer je akcija prikupljanja pomoći u toku, ali ni iz centrala Crvenog krsta Srbije i BiH nije tražena urgentna finansijska pomoć, kaže PR Crvrnog krsta Crne Gore Milica Kovačević:

“Mi do sada od ova dva nacionalna društva nijesmo imali zahtjev da im je potreban neki hitan fond sastavljen od ovih sredstava jer smo imali čak i tu fleksibilnost od strane naših partnera da ukoliko bude potreba da se već aktiviraju ova sredstva da se to i uradi. Međutim, za sada nije bilo potrebe jer se ta pomoć još upućuje.“

A do sada je, kaže Kovačević, u Crnoj Gori prikupljeno više od 382 000 hiljade eura:

“Kao što znate Crveni krst Crne Gore je aktivirao račune kod Hipotekarne banke i NLB I prikupljeno je 212.697 eura a preko Telenor i Telekom mreže je do danas poslato 166.007 poruka što znači da je i toliko novca prikupljeno. Sa još nekim inicijativama koje smo imali to je ukupno 382.911 eura.
Na koji način i u kom omjeru će ovaj novac biti podijeljen stanovništvu Srbije i Bosne i Hercegovine, objašnjava generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak:

“Mi ćemo formirati komisiju u okviru Crvenog krsta čiji će isključivi posao biti da konstatuje stanje na tim računima i da ta sredstva podijeli onako kako se donese odluka. Dakle, ona će se baviti time da li će se ići pola pola ili po stepenu ugroženosti mi to ne možemo sada prejudicirati jer će to biti isključiva nadležnost komisije koja će se time baviti.“

Na kraju akcije prikupljanja pomoći crnogorski Crveni krst će imati i podatke kolika je finansijska vrijednost materijalne pomoći koja je distribuirana preko Crvenog krsta građanima u ugroženim područjima, kaže Milica Kovačević:

“To je teško trenutno procijeniti u novcu jer se situacija mijenja iz dana u dan. Do danas je u Srbiju i Bosnu poslato otprilike preko 75 hiljada litara vode , preko 11 tona hrane, 700 kg higijene i šest paleta garderobe kao i značajne količine ćebadi, lopata i lampi. Napominjem da smo reagovali u skladu sa zahtjevima naših kolega u Srbiji i BiH i nikakve diskriminacije nije bilo ni po bilo kom osnovu.“

Sva pomoć koju građani i preduzeća doniraju preko Crvenog krsta upućuje se isključivo nacionalnim društvima Crvenog krsta Srbije i Bosne i Hercegovine, odnosno, njihovim centralama u Beogradu i Sarajevu, kaže Jelena Dubak:

“To je insistiranje svih nas kako ne bi ušli u bilo kakav rizik podjela ili bilo čega već jedino po jedinom kriterijumu distribucije a to je po stepenu ugroženosti. Mi uvijek ponavljamo da je to za nas najprioritetnije a kao što je bio slučaj i kada smo mi dobijali međunarodnu pomoć u sličnim situacijama tada je procjenu stepena ugroženosti radilo nacionalno društvo, odnosno Crveni krst u toj zemlji. Tako da smo mi naravno trudeći se da ispoštujemo želje određenih donatora koje su imali posebna mjesta jer tamo imaju priljateljske odnose da uz to ide pismo donatora da ukoliko postoji mogućnost da se određenoj opštini donira. No, povrh svega toga mi se rukovodimo stepenom ugroženosti.“
XS
SM
MD
LG