Dostupni linkovi

Deset godina od ubistva Duška Jovanovića tužilaštvo najavljuje novu istragu


Fotografija Duška Jovanovića
Prije tačno deset godina ispred sjedišta svoje redakcije u Podgorici, ubijen je Duško Jovanović direktor i glavni urednik dnevnog lista „Dan“.

Tokom protekle decenije sudski je procesuirana samo jedna osoba kao saučenik u likvidaciji, a nalogodavci i direktni izvršioci nikada nisu pronađeni.

Tužilaštvo najavljuje novu istragu, pa i analizu dosadašnjh istraga koje nisu dale rezultate, ali je zainteresovana javnost skeptična po pitanju rasvjetljavaja ovog zločina.

Motiv, direktni počinioci, nalogodavci i finansijeri likvidacije direktora dnevnog lista „Dan“ Duška Jovanovića ispred redakcije u noći 27.maja 2004 godine, nikada nisu otkriveni. Do sada je osuđen za saučesnišvo samo Damir Mandić na 19 godina zatvora, iako je utvrđeno da je u automobilu iz koga je pucano na Jovanovića bilo još počinilaca.

Deset godina kasnije iz vrhovnog državnog tužilaštva je najavlljeno pokretanje nove istrage i provjera svakog detalja iz istrage o ubistvu, te da će se ići do kraja dok se ne identifikuju svi učesnici u zločinu.

Upravo ova nova informacija iz tužilaštva budi sumnju da će tužilaštvo pokrenuti sa mrtve tačke, kaže zamjenik glavnog urednika Dana Nikola Marković:

“Činjenica da na 10 godišnjicu ubistva Duška Jovanovića nadležni tužilački organi najavljuju pokretanje nove istrage najbolje govori koliko je država bila indolentna kada je u pitanju rješavanje ovog monstruoznog zločina. Upravo zbog toga nemam vjere da će se sa riječi preći na djela i da će ovo tužilaštvo, u ovakvom sastavu uspjeti da istragu pokrene sa mrtve tačke. Uostalom, ako država želi povjerenje javnosti onda treba prvo da ukaže ko su odgovorna lica za to što za ovih 10 godina ništa nije rasvijetljeno“, navodi Marković.

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković je najavio da će u sklopu nove istrage saslušati pripadnike kriminalističke policije, nekadašnjem ministra policije Andriju Jovićevića, ali i aktuelnog ministra pravde Duška Markovića i premijera Mila Đukanovića.

Simulirana istraga

Podsjetimo, u prethodnih deset godina kada istrga nije dala rezultate, ubistvo Duška Jovanovića je bilo predmet političkih rasprava u kojima su iznošene poluinformacije i političke kvalifikacije.

Tako je ministar pravde jednom prilikom izjavio da je tadašnja državna bezbjednost imala imala informacije da je bezbjednost Duška Jovanovića ugrožena, a premijer je Đukanović je iznio tezu da su za smrt Jovanovića krive bezbjednosne i obavještajne institucije Srbije u vrijeme vladavine Vojislava Koštunice.

Po tom osnovu će tužilaštvo, prema najavi, saslušati najviše državne funkcionere Crne Gore.

Na desetu godišnjicu ubistva Duška Jovanovića list „Dan“ je objavio autorski tekst njegove supruge Slavice Jovanović koja je, između ostalog, kazala da je novootvorena istraga "bezočna farsa kojom se zamazuju oči sveukupnoj javnosti", te da ne vjeruje u moć institucija.

Nikola Marković iz „Dana“ je ujedno na čelu komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama nasilja nad novinarima. Jedan od zadataka ove Komisije je i otkrivanje ko u državnim institucijama opstruira istrage:

“Komisija na čijem sam čelu insistiraće na tome da se odgovorni za nečinjenje u ovoj istrazi nađu pred sudom javnosti, ukoliko već neće da ih procesuiraju nadležni organi“, navodi Marković.

Brat ubijenog Duška Jovanovića, Miodrag je ocjenio za naš radio da je istraga bila simulirana jer između ostalog nisu procesuirani prethodni napadi na Duška Jovanovića.

I Miodrag Jovanović insistira na odgovoru ko je sve opstruirao dosadašnju istragu:

“Očigledno je da je neko prvu istragu opstruirao. Vjerovatno je došlo do nekih zabrana da se to ubistvo rasvijetli. Mi zaboravljamo činjenicu da je Duško bio prebijan prije toga i da su u javnost otišla imena i prezimena ljudi koji su ga prebijali i koja nijesu sigurno diskutabilna a prema tim licima se ništa ne preduzima tako da su napadi na njega bili stalni i sve se završilo onako kako se završilo podlo, pokvareno i onda ne čudi što se simulira istraga i razrješnje zločina. Ono što se mi nadamo jeste da je to sada pokrenuto iz nekog centra van Crne Gore i da je za budući put Crne Gore jako bitno da se taj zločin rasvijetli”, konstatuje Miodrag Jovanović.

Od ubistva Jovanovića dogodio se veliki broj napada na novinare i medije i to na one koji kritikuju rad Vlade i drzavnih institucija.

Gotovo ni jedan od tih napada nije dobio sudski epilog.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG