Dostupni linkovi

Josipović i Georgijeva: Trajno rešiti režim na SaviU Slavoniji pogođenoj do sad nezabeleženim poplavama situacija je i danas teška - Sava se polako povlači, ali je hiljade kuća i dalje poplavljeno.

Budući da je za područje Vukovarsko-sremske županije proglašena opasnost od epidemije, spasioci danas ne smeju da ulaze u vodu, pa rade samo iz čamaca.

Gradonačelnik Županje Davor Miličević izjavio je danas da je vodostaj Save u nekoliko poslednjih dana pao za dva metra, a da treba da padne još za 40-tak centimetara da bi se proglasile redovne mere odbrane od poplava i da bi se život vratio u normalu.

On je dodao da treba biti na oprezu. Rekao je da je neverovatno da je voda u poplavama koje su pogodile Hrvatsku, BiH i Srbiju stvorila jezero prečnika većeg od 100 kilometara.

Poplavljena područja danas obilaze premijer Zoran Milanović i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc (Sćultz), kao i evropska komesarka za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i odgovor za krizne situacije Kristalina Georgijeva.

Josipović i Georgijeva su se složili da je potrebno je razmisliti o trajnom i celovitom uređenju režima na Savi i njenim pritokama,

Pre dolaska u Hrvatsku, komesarka je posetila Obrenovac u Srbiji, kao i Orašje u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG