Dostupni linkovi

Ukrajina: Zastrašivanje pred izbore


Proruski separatisti u Donjecku
Proruski separatisti u Donjecku
Proruski separatisti koriste oružje i zastrašivanje kako bi bili sigurni da će stanovnici Donjecka propustiti ukrajinske izbore 25.maja. U ovom, najvećem gradu na istoku zemlje, sa gotovo milion stanovnika, strah se može skoro izmjeriti.

Svako ko posjeti Donjeck ovih dana zakleo bi se da se ne spremaju nikakvi izbori. Nema kampanje, nema predizbornih plakata, niko ne dijeli stranačke programe, skoro da ni ljudi nema na ulicama.

Lokalni novinari primjećuju da se rijetko na nekim mjestima može vidjeti izborni materijal Stranke regija, koja je posljednjih godina bila najjača u tom dijelu Ukrajine.

Njihov kandidat Mihajlo Dobkin, koji favorizira ujedinjenu Ukrajinu, ali uz veću autonomiju regija, zapravo se više smatra proruskim, nego prozapadnim liderom. Ali ni njegovi sljedbenici nisu na ulici, jer se plaše napada separatista samoproglašene Donjecke narodne republike.

Osim što su javno objavili da će blokirati svaki pokušaj glasanja u nedjelju, naoružani militanti su u više navrata provalili u predizborne štabove, porazbijali opremu kao faks i kopirne uređaje, kompjutere i uništili izborne brošure.

Ali problemi s kojima se susreću kandidati ništa su u odnosu na ono što preživljavaju članovi izbornih komisija. Jedan od članova kaže za Radio SE da su 22. maja petorica u zaštitnim odijelima, naoružani toljagama, upali u njihove prostorije i naredili okupljenim radnicima da predaju glasačke kutije, jer „ narod je protiv izbora“.

Centralna izborna komisija u Kijevu objavila je da je trećina izbornih mjesta u Donjecku i Luganjsku okupirana. Zbog toga se stanovnicima preporučuje da se registruju u susjednim regijama, koje nisu okupirali separatisti.

Elena Daško, dopisnik našeg Radija u Donjecku kaže da se naoružani militanti uglavnom zadržatvaju na području oko zgrade regionalne uprave u centru grada. Ali kad se pomjere iz baze rade to s takvom agresivnošću i nasiljem da to zastrašuje obične građane.

"Zgrada uprave koju su okupirali proruski separatisti u samom je centru grada. Uz nju, u parku Puškin, možete vidjeti ljude koji hodaju s palicama, a na glavi imaju ili fantomke, ili maske. Kreću se u malim grupama, po dvoje ili troje. Kad je održan skup za mir i imtegritet Ukrajine, svojim sam očima vidjela kako su militanti napali dva automobila i potpuno ih uništili.“

U istočnoj Ukrajini mučenje je postalo novo oružje. U sjedištu samoproglašene Donjecke republike, koje je opasano bodljikavom žicom i barikadama, na petom i šestom spratu se nalaze mučionice.

Muškarci u fantomkama hapse ljude usred bijela dana i odvode u tu zgradu. Oni koji su kasnije pušteni na slobodu izjavili su kako su opetovano zlostavljani, te da im se prijetilo smrću zbog toga što se protive samoproglašenoj nezavisnosti Donjecka
XS
SM
MD
LG