Dostupni linkovi

U napadu u Kini ubijena 31 osoba


Eksplozivi bačeni iz dva vozila na otvorenu tržnicu u problematičnoj kineskoj pokrajini Hsiđijang u kojima je poginula je 31 osoba u četvrtak kako su javili državni mediji jedan je od najsmrtonosnijih aktova nasilja u toj regiji poslednjih godina.

Kina je napad u regionalnom glavnom gradu Urumići nazavala "ozbiljni nasilni terorističkim incidentom" i šef službe sigurnosti Meng Jianzhu obećao je učiniti sve da slomi " aroganciju terorista". Devedeset i četiri osobe su ranjene o ovom napadu.

Kina je za seriju napada nožem kao i bombaških napada u posljednjih nekoliko mjeseci okrivila separatističke militanate iz Hsiđijanga, dijela zamlje tradicionalno nastanjenog etničkim muslimanima Ujgurima.

Terenska vozila su zabili u kupce na otvorenom tržištu , navela je agencija Xinhua , pozivajući se svjedoke. Napadači su eksplozive bacili kroz prozore, a jedno od vozila je eksplodiralalo.

Jedan svjedok rekao je za Reutersu da je vidio posljedice eksplozija na putu do posla.

"Vazduh je bio pun mirisa baruta i zvuka jecanja" rekao je on. " Bilo je jednostavno previše ( žrtava), stari ljudi koji su bili u jutarnjoj posjeti tržnici".
XS
SM
MD
LG