Dostupni linkovi

Opozicija i MANS: DPS zloupotrebljava državne resurse


Vanja Ćalović
Na par dana do lokalnih izbora u Crnoj Gori ponovo se priča o zloupotrebama državnih resursa u izbornoj kampanji. Prema navodima dijela NVO sektora funkcioneri vladajuće DPS, ministri i direktori raznih vladinih agencija i državnih organa zloupotrebljavaju svoje funkcije i državne kapacitete za promociju svog političkog kandidata na izborima u Podgorici ali i u drugim crnogorskim gradovima.

Koliko su državni resursi zloupotijebljeni u kampanji koja će biti okončana sjutra u ponoć?

Najoštrija NVO u kritikama na račun vladajuće DPS je MANS u kojoj tvrde da Mreže Demokratska partija socijalista od početka kampanje pa do danas bezprizorno zloupotrebljava državne fondove.

U MANSu podsjećaju da je samo u posljednjih nekoliko dana završeno nekoliko infrastrukturnih objekata čija finalizacija "tempirana" da se poklopi sa samom završnicom predizborne kampanje, te da su ceremonije svečanog puštanja u rad puteva i raskrsnica pretvorene u političke promocije DPS-a sa tendecijom da tako ostane do samih izbora.

Dejan Milovac iz istraživačkog tima MANSa kaže da je to samo vrh ledenog brijega zloupotreba prije i tokom kampanje:

“Sve podatke ćemo imati nakon izbora ali prvi podaci pokazuju da je kulminacija tog trošenja u mjesecu martu i aprilu. Nema sumnje da ćemo i ovga puta imati reprizu onoga što smo gledali uoči predsjedničkih izbora. Kad je u pitanju trošenje novca poreskih ibveznika, odnosno građana MANS je pratila oblast zapošljavanja u državnim institucijama, raspodjelu socijalne pomoći i raspodjelu raznih kredita, naročito poljoprivrednih kredita i razvojnih kredita. U gotovo svim slučajeviam smo zabilježili značajan rast podjele svega toga u predizbornom perioda, naročito u periodu do samog raspisivanja lokalnih izbora.”

Iz MANS-a navode i da su se u kampanju zajednički uključili i Investiciono-razvojni fond, te Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja koji izdvajaju ogromne količine novca upravo u predizbornom periodu.

No, u DPS na sve ove optužbe odgovaraju na način da ih doživljavaju kao laži i podmetanja NVO koja , kako kaže Zoran Jelić radi za opoziciju:

“Kao što vidite ta NVO je prije 10 ak dana zaista uhvaćena u laži i podmetanju navodnih dokaza o kršenjima određenih pravila, kupovini ličnih karata itako dalje što je javno demantovano a što je odbačeno i od strane tužilaštva. Dakle, oni se bave podmetačinama, lažima i žele da na taj način unaprijed opravdaju svoj izborni neuspjeh. Ja pozivam svakoga ko ima dokaze da je neko prekršio bilo koji dio zakona koji se odnosi na Zakon o finansiranju političkih partija da priloži te dokaze.”

U opozicionoj Pozitivnoj Crnoj Gori smatraju da bi se DPS odavno preselila u opoziciju da nije državnih resusra koje zloupotrebaljava u partijske svrhe.

“Imamo primjer da u sred radnog vremena jedan od nosilaca izborne liste, tačnije gospodin Slavoljub Stijepović obilazi Dom zdravlja i zloupotrebljava tu instituciju i gdje ga ljubazno dočekuju. Pitanje je da li bi bi bili tako ljubazni da je došao neko od opozicionih kandidata. Takođe smo imali slučajeve drugih zloušpotreba javnih institucija kao što su Gradskog pozorišta i KIC Budo Tomović gdje su u unutrašnjosti tog prostora lijepljeni izborni plakatI DPS koja ima namjeru da dalje drži zarobljenom Crnu Goru. Ja se nadam da neće uspjeti, da će se Crna Gora odbraniti ovog puta od napada na državnu imovinu, na narod i njegove interese”, kaže poslanica Pozitivne Azra Jasavić.

Dodajmo da je MANS uputila predstavku Odboru za ekonomiju, finansije i budžet kojom traži hitno zakazivanje sjednice tog tijela koja će biti posvećena mogućim zloupotrebama državnih resursa u oblasti avio-saobraćaja za potrebe predstojeće izborne kampanje, odnosno besplatnom dovođenju birača u Crnu Goru kako bi glasali za partiju na vlasti na predstojećim lokalnim izborima.
  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

XS
SM
MD
LG