Dostupni linkovi

Ukrajina: Nove žrtve uoči izbora 25.maja


Slavjansk
Ukrajinska vlada je potvrdila da je u sukobu tokom noći poginulo osam vojnika, a više od 18 ranjeno, i to 20 kilometara južno od Donjecka u području Volnovaha. Ruski izvori broj poginulih su udvostručili.

Ministarstvo obrane u Kijevu saopćilo je da su “teško naoružani teroristi“ napali kontrolni punkt ukrajinske vojske, a ruski portal Lifenews, blizak Kremlju, tvrdi da su “ekstremni desni militanti napali vojnike, jer su ovi odbili pucati u civile”.

Glasnogovornik Ministarstva obrane Ukrajine Bohdan Senk potvrdio je da je još jedan vojnik poginuo u sukobima u regiji Lugansk.

Sukobi i nove žrtve na istoku Ukrajine dogadajaju se samo tri dana uoči predsjedničkih izbora zakazanih za 25. maj. Kijev priznaje da ima poteškoća s organizacijom izbora u pojedinim područjima u ove dvije regije, i Moskvu opetovano optužuje da potiče nasilje i tako ometa izbore.

U medjuvremeno rusko Ministarstvo obrane saopćava da se dio snaga i naoružanja vlakovima i avionima izmješta iz područja uz granicu s Ukrajinom. Prethodno je NATO procijenio da Rusija ima 40.000 vojnika duž granice s Ukrajinom.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen tokom službenog posjeta Podgorici je potvrdio da ima naznaka povlačenja ruskih snaga što se moglo vidjeti od srijede.

"Ako vidimo potpuno i vjerodostojno povlačenje, ja ću to i te kako pozdraviti. To bi trebao biti prvi korak Rusije u pravom smjeru kako bi ispoštavala obećanja koje je dala medjunraonoj zajednici , a posebno u trenutku pripreme važnih predsjedničkih izbora ove nedjelje. Nadam se političkom i diplomarskom rješenju krize u Ukrajini”, rekao je Rasmussen u Podgorici.

Istodobno su lideri nekoliko desetaka najvećih svjetskih kompanija otkazali svoje sudjelovanje na Medjunarodnom Biznis forumu koji se održava u St. Petersburgu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin koji će biti glavni govornik na forumu je poručio da je Rusija “spremna proširiti kontakte sa svim partnerima na temelju istinske jednakosti i poštovanja medjusobnih interesa."

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG