Dostupni linkovi

Je li Putin kao Hitler? Može li Charles biti kralj?


Princ Čarls
Princ Čarls
Odavno neka izjava iz kruga britanske kraljevske porodice nije tako podijelila svijet kao ona princa Charlesa da "Putin sada radi skoro isto što i Hitler nekad ". Napetosti izmedju Londona i Moskve su još jače, a naljućeni Kremlj traži objašnjenje jer “ipak je on budući kralj”.

Arhitektura, ekologija, homeopatija, organska grana i zaštita okoline, to su zapravo teme kojima se u javnim nastupima bavi britanski pric Charles, prvi u redu nasljednika krune. Rijetko, skoro nikada, ne izjašnjava se o politici.

Ali u srijedu, 21.maja, na marginama posjete Kanadi, u Muzeju seobe naroda u gradu Halifaxu, omakla mu se politička izjava. U privatnom razgovoru sa 78 -godišnjom Marienne Ferguson, Židovkom koja je u Kanadu pobjegla od nacista iz Gdanjska, pri spomenu Ukrajine, Charles je kazao kako sada “Putin radi skoro isto što i Hitler nekada”.

Iz prinčeva Ureda niko ovu izjavu nije opovrgao, a Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi je reagovalo tražeći objašnjenje, jer ih nije baš “zabavljala ova usporedba”.

Britanska politička scena podijeljeno reaguje. Premijer David Cameron nije htio komentirati, ali je dodao “da svako ima pravo na svoje mišljenje”.

Šef opozicione, Laburističke stranke Ed Miliband bio je transparentniji. "Mislim da mnogi ljudi u našoj zemlji dijele zabrinutost princa Charlesa oko Putinova učešća u ukrajinskoj krizi”, kazao je on.

Zastupnik njegove stranke, član Odbora za vanjsku politiku Donjeg doma Parlamenta Mike Gapes na svom je Twitteru napisao: "Ako princ Charles želi davati kontroverzne izjave o nacionalnim i međunarodnim pitanjima, onda treba abdicirati i poći na izbore”.

Najviše su se uzbudili desničari. Nigel Farage, šef desno orjentiranog, populističkog UKIP-a, koji ne krije svoje obožavanje Putina, izjavio je: “Postoje vremena i teme u koje bi princu bilo pametnije da se ne miješa!”

Ruski su mediji frenetično reagovali na usporedbu Putina i Hitlera naslovima: Totalni apsurd, Neutemeljeno, Nefer. Mnogi su, čak i ozbiljni portali i biznis magazini “odgovorili” ličnim uvredama na račun kraljevske porodice.

Tako je business - ru.com u reakciji na “izjavu kretena” objavio da je “gerijatrijski Prince od Walesa, najstariji nasljednik u povijesti Velike Britanije, pokazao da se ne zna kontrolirati i pristojno ponašati”.

“Nisu mu primjedbe umjesne, tim prije što je njegov ujak, Edward VIII javno simpatizirao s nacistima", stoji na internet portalu.

Lviv
Lviv
Nisu se samo političari i novinari podijelili oko prinčeve izjave. I javnost se polarizirala. Dok mu mnogi prigovaraju još jedan u nizu “faux-pas”, drugi, kojima i nije bio posebno draga javna ličnost, sada osjećaju simpatije prema Charlesu, jer je “neko napokon pravim riječima okarakterizirao rusko miješanje u Ukrajinu”!

Posebno ga podržavaju okupljeni na kijevskom Majdanu, gdje već odavno stoji poster Vladimira Putina, s karakterističnim brčićima nacističkog Fuerera, a ispod toga i natpis “Putler”.

No, i protivnici, i simpatizere u jednom su saglasni. Prin Charles, još jednom je dokazao da nije “materijal” za britanskoga kralja. Za razliku od mame Elisabeth koja već 62 godine konzistentno pokazuje svoju političku neutralnost, u skladu s ceremorijalnom funkcijom koju ima.

Princ od Welsa nije naučio da, sve dok nosi tu funkciju i stoji na listi prestolonasljednika, ne može istovremeno biti i čovjek s jasno izraženim stavom kojeg bi javno iskazivao. U njegovim javnim istupima nema mjesta za privatne izjave.

Vjerojatno zato njegova majka kraljica tako dugo preskače činjenicu da joj je sin skoro penzioner, ne predaje mu krunu, nego čeka da unuk William još malo “sazrije”.
XS
SM
MD
LG