Dostupni linkovi

Iran:Sporazum o nuklearnom programu do kraja jula


Pregovori između Teherana i šest svjetskih sila o iranskom nuklearnom programu biće vjerovatno okončani do 20. jula postizanjem pozitivnog sporazuma, izjavio je danas iranski predsjednik Hasan Rohani.

"Možemo to postići, vjerovatno ćemo postići sporazum do kraja jula", izjavio je novinarima iranski predsjednik, koji prisustvuje regionalnoj konferenciji o sigurnosti u Šangaju.

Izjava je usljedila je nakon četvrte runde pregovora, Britanije, Kine, Francuske, Rusije, SAD i Njemačke održanih 16.maja u Beču bez izvještaja da je bilo napretka.

Iran i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) dogovorili su se da do 25.avgusta odgovore na drugo ignorisana pitanja o iranskom nuklearnom programu.

Juče je iz IAEA saopšteno da su se dogovorili da pokrenu pet novih mjera za poboljšanje transparentnosti iranskog nuklearnog programa.

Dvije od pet novih mjera, uključujući one koje se odnose na ispitivanje eksploziva, odnose se na moguću vojnu dimenziju programa, navedeno je u uslovima memorandum, prenosi AFP.

Šest države žele da ograniče razvoj iranskog nuklearnog programa u zamjenu sa ukidanje ekonomskih sankcija.

Teheran je zamrznuo neke od svojih nukleranih aktivnosti na šest mjeseci u zamjenu za blago popuštanje sankcije privremenim dogovorom koji ističe 20.jula
XS
SM
MD
LG