Dostupni linkovi

U eksploziji u blizini metroa u Seulu 11 povrijeđenih


U eksploziji na stanici metroa južno od Seula u ponedjeljak je povrijeđeno 11 ljudi, javila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Agencija nije pružila nikakve druge detalje, a TV mreža YTN javila je da je stanica kasnije nastavila s radom.

Zvaničnik državne željezničke kompanije izjavio je za Associated Press da je "desetak ljudi" zadobilo lakše povrede u incidentu na stanici u mjestu Gunpo, ali nije mogao potvrditi da je riječ o eksploziji. Kazao je da je dio naprave za elektronsko izoliranje oštećen.

Zvaničnik je tražio da ostane anoniman, pozivajući se na pravila službe.

Incident se desio u vrijeme dok južnokorejski mediji posvećuju pažnju raširenom zanemiravanju sigurnosnih pravila u zemlji nakon katastrofe s trajektom u kojoj je prošlog mjeseca poginulo više od 300 ljudi. Pojavila se sumnja da je trjekt prevozio mnogo veći teret nego što to dopuštaju sigurnosna pravila i da su članovi posade napustili putnike kojima je trebala pomoć.

U ovom je mjesecu jedan voz u metrou udario u drugi na stanici u Seulu, a više od 240 ljudi zadobilo je uglavnom lakše povrede.

Niz nesreća stavlja u prvi plan infrastrukturu i sigurnost u Južnoj Koreji koja se brzo uzdigla u četvrtu azijsku ekonomiju nakon Korejskog rata iz perioda 1950.-53. godine.
XS
SM
MD
LG