Dostupni linkovi

Pusić:Izvijestiću Savjet EU o poplavama


Ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić najavila da će danas u Briselu izvijestiti svoje kolege o katastrofalnim poplavama u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

Pusić je precizirala da je zatraženo da se na Savjetu u formatu razvojne saradnje uvrsti na dnevni red i situacija u zemljama regiona pogođenog katastrofalnim poplavama, kao i njihovim posljedicama.

Ministarica je istakla da su u toku pripreme za podnošenje zahtjeva za sanaciju šteta iz Evropskog fonda solidarnosti, prenijela je Hina.

Zemlje koje graniče s Evropskom unijom i koje imaju perspektivu članstva mogu zajedno sa susjednom zemljom, koja je članica Unije, zajednički da podnesu zahtjev za naknadu štete iz tog fonda.

"Upravo definišemo proceduru kako bi se Hrvatska i BiH s jedne strane, odnosno Hrvatska i Srbija s druge strane mogle da prijave za pomoć iz Fonda solidarnosti i umanje barem neke posledice ove tragedije koja se dogodila i koja se još događa", objasnila je Pusić.

Evropski fond solidarnosti osnovan je nakon poplava u srednjoj Evropi 2002. godine. Pravo na pomoć stiče se kada se štete procene na više od 0,5 odsto BDP-a, a u pojedinim slučajevima priznaje se i kada štete ne dostignu taj prag.
XS
SM
MD
LG