Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska će sa Srbijom i BiH aplicirati za pomoć EU


Hrvatska će zajedno sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom aplicirati za pomoć Europske unije za saniranje posljedica katastrofalnih poplava koje su proteklih dana pogodile te zemlje, potvrdila je za novinsku agenciju HINA glasnogovornica hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova Danijela Barišić. Mogu potvrditi da će Hrvatska i Srbija zajedno aplicirati za europsku pomoć za saniranje šteta od poplava, s tim što će u taj projekt vjerojatno biti uključena i BiH, jer je ministrica Pusić kontaktirala i s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom", rekla je glasnogovornica ministarstva.

Tijekom dana je i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić kazao kako mu se s takvom ponudom obratila hrvatska ministrica. Ovu inicijativu je potvrdio i hrvatski premijer Zoran Milanović tijekom posjete poplavom ugroženim dijelovima Slavonije, najavljujući da će tu većinu tehničkih poslova trebati obaviti Republika Hrvatska.

Europska pravila propisuju visinu štete koju neka zemlja mora pretrpjeti da bi mogla zatražiti pomoć iz fonda solidarnosti i dopuštaju mogućnost da dvije ili više zemalja apliciraju zajedno ako pojedinačno nisu pretrpjele dovoljno veliku štetu, podsjeća HINA..

Glasnogovornica Barišić podsjetila je da je na isti način Hrvatska uspjela dobiti europsku pomoć 2010., kad je za nju aplicirala zajedno sa Slovenijom
XS
SM
MD
LG