Dostupni linkovi

Sukob u Bengaziju: Najmanje 20 mrtvih


Najmanje 20 osoba poginulo je a 70 je povrijeđeno u sukobima između oružanih ekstremista i libijskih snaga lojalnih generalu Halifu Haftaru koji je 2011. godine vodio pobunu protiv Moamera el Gadafija.

Snage pod vodstvom generala Haftara bombardovale su u subotu položaje radikalne grupe Ansar el Šarije i još jedne islamističke grupe, izjavio je neimenovani portparol "Nacionalne libijske vojske" Haliha Haftara.

Aerodrom u Bengaziju je u subotu zatvoren.

Tri godine poslije pobune, svrgavanja i ubistva libijskog vođe Moamera el Gadafija, centralne državne vlasti i dalje su slabe, a oružane grupe imaju znatnu moć i vode česte međusobne sukobe.

Mnoge zemlje su zatvorile svoje konzulate u Bengaziju, a neke aviokompanije više ne lete za taj grad, poslije napada 2012. godine na američki konzulat. Tada je poginuo američki ambasador u Libiji, kao i još tri Amerikanca.

Ansar el Šarija, osnovana poslije Gadafija, na američkom je spisku terorističkih organizacija, a vlasti u Tripoliju navode da general Haftar nema nikave nadležnosti, iako je u februaru najavio da je formirao predsjedničku komisiju koja će vladati Libijom do novih izbora.
XS
SM
MD
LG