Dostupni linkovi

Hrvatska pomaže susjedima, poplave za sada pod kontrolom


Rijeka Sava u Zagrebu
Rijeka Sava u Zagrebu
Situacija sa poplavama nije kritična, stiže se pomoći i susjedima

Zbog obilnih kiša kakve nisu zabilježene desetljećima, više mjesta u tri slavonske županije ugroženo je podzemnim i zaobalnim vodama, kao i izlijevanjem lokalnih vodotokova. Na dva mjesta evakuirani su stanovnici iz poplavljenih kuća, a s 310 ljudi intervenirala i Hrvatska vojska. Hrvatski helikopteri već su na intervenciji u Bosni i Hercegovini.

Zbog obilnih kiša vodostaj Save nizvodno od Slavonskog Broda raste, ali zbog snage nasipa nema opasnosti od izlijevanja. Međutim, zaobalne i podzemne vode ugrožavaju nekoliko mjesta u Županjskoj posavini, voda je opkolila kuće i mještani se brane zečjim nasipima.

U Lipiku u zapadnoj Slavoniji izlila se rijeka Pakra, nekoliko obitelji je evakuirano i smješteno u Vatrogasni dom. Rijeka Orljava poplavila je dvjestotinjak kuća u Pleternici u Požeškoj kotlini, a traktorima je evakuirano pedesetak djece i starijih ljudi.

„To je toliko veliki vodni val da jednostavno nije bilo nikakve mogućnosti da se on zaustavi, pa ni zečjim nasipima“, kaže gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

U Gunji u Vukovarsko-srijemskoj županiji poplavljeni su podrumi, a ugroženo je šezdesetak obiteljskih kuća. U zečje nasipe ugrađeno je preko 10.000 vreća, kaže načelnik općine Hrvoje Lucić.

„Kiša je padala 50 sati neprekidno, palo je preko 100 litara po kvadratnom metru, kanali ne mogu toliko prihvatiti, tako da je došlo do izlijevanja. Pedesetak objekata je baš teško ugroženo, gdje je voda došla praktično do kućnog praga. Pokušali smo zaštiti zečjim nasipima i – najugroženije je zaštićeno.“

U tri slavonske županije upućeno je 310 pripadnika Hrvatske vojske, potvrdila nam je glasnogovornica Ministarstva obrane Ana Bulić.

„Na području Požeško-slavonske županije nalazi se 100 pripadnika Oružanih snaga. Na raspolaganju im je i 9 riječnih čamaca za pružanje potpore. Drugi dio od 150 pripadnika nalazi se na prostoru Brodsko-posavske županije.“

Njih 50 je u Oriovcu, a 100 na području Slavonskog Šamca. Također 60 pripadnika Oružanih snaga raspoređuje se u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Helikopteri Hrvatske vojske koji su upućenu u pomoć Bosni i Hercegovini već su obavili prve intervencije – jedan na području Zenice i Maglaja, a drugi na području Banjaluke i Doboja.

„U hrvatskom timu nalazi se ukupno 15 pripadnika Oružanih snaga – posada od osam pripadnika Eskadrile transportnih helikoptera i šest pripadnika Bojne za specijalna djelovanja koji su osposobljeni za desantiranje i spašavanje na vodi. U timu je i jedan časnik za koordinaciju s tamošnjim kriznim stožerom,“ kazala je glasnogovornica Bulić.

Pomoć je ponuđena i Srbiji, ali u Ministarstvu još nemaju povratnu informaciju od srpskih vlasti.

U pomoć Bosni i Hercegovini uključila se i nevladina udruga Mlade antifašistkinje Hrvatske . Milena iz udruge kaže kako paketi s pomoći već stižu, a oni će je proslijediti u susjednu državu.

„Organiziramo akciju solidarnog prikupljanja potrepština za poplavom pogođena područja u Bosni i Hercegovini. Učinilo nam se da je to potreba i da je u ovom trenutku potrebno solidarno pomoći narodu u Bosni i Hercegovini. Skupljamo stvari koje su sada bitne – to su uglavnom lijekovi, odjeća, gumene čizme, peći…“

Tokom prijepodneva snažan vjetar rušio je stabla i ometao promet u poedinim dijelovima sjeverozapadne i istočne Hrvatske. Nekoliko lokalnih cesta je zatvoreno za promet, usporen je i željeznički promet na pojedinim smjerovima, a sve auto-ceste su otvorene za promet, osim što je na auto-cesti Zagreb – Split na Masleničkom mostu promet dopušten samo osobnim vozilima. Na sreću, vremenska situacija se smiruje.
XS
SM
MD
LG