Dostupni linkovi

Novi bilans: Poginulo 274 rudara u nesreći u Turskoj


Broj poginulih rudara u nesreći na zapadu Turske povećao se na 274, izjavio je sinoć turski ministar energetike Taner Jildaz, što ovo čini najtežom rudarskom nesrećom do sada u zemlji.

Jildaz je saopštio novi provizorni bilans eksplozije koja se juče dogodila u rudniku uglja u zapadnom gradu Somi, u provinciji Mansija.

On je rekao da požar na mestu nesreće sprečava spasioce da pokušaju da izvuku preostale nastradale rudare i dodao da im ni vreme ne ide u prilog.

Sve više se gubi nada da će preživeti još neki od oko sto rudara koji su blokirani u oknu.

Zbog ove nesreće jučer su održane demonstracije u više gradova u zemlji, uključujući Istanbul, Ankaru i Somu, u kome se dogodila nesreća, a demonstranti koji su se sukobili sa policijom tražili su ostavku vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Erdogan je posetio mestio nesreće i obećao da će se rasvetliti ova tragedija, ali je i odbacio odgovornost vlade koja je optužena za nemar, rekavši da se nesreće u rudnicima dešavaju svuda u svetu.

U trenutku nesreće u rudniku je bilo 787 rudara. Prema podacima vlasti, spašeno je 363 rudara, dok kompanija koja upravlja rudnikom navodi da ih je spaseno oko 450.

Proglašena su tri dana žalosti u zemlji zbog ove nesreće.
XS
SM
MD
LG