Dostupni linkovi

Savez za bolju budućnost traži smjenu Lagumdžije i Osmića


Klub poslanika Saveza za bolju buducnost, čiji je predsjednik Fahrudin Radončić, nedavno smijenjen s funkcije ministra sigurnosti, pokrenuo je danas u BH Parlamentu inicijativu za smjenu SDP - ovih ministara - vanjskih poslova Zlatka Lagumdzije I odbrane, Zekerijaha Osmića.

Za Lagumdžijinu smjenu navedeni su zahtjevi koje su demonstranti iznijeli na masovnim protestima u FBiH 7. februara i tokom plenuma građana.

U obrazloženju inicijative za Osmićevu smjenu navedeno je intoniranje himne Republike Srpske i govor predsjednika Srpske Milorada Dodika na svečanosti u Kasarni "Kozara" u Banjaluci 12. maja.

Poslanik HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mate Franjičević rekao je da HDZ BiH neće podržati inicijativu za smjenu ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića i ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije.

"HDZ BiH ima principijelan stav da nije u interesu građana i naroda u BiH da se ulazi u avanture rekonstrukcije Vijeće ministara, a da se prethodno ne osigura parlamentarna većina koja će stati iza novog Vijeća ministara", rekao je Franjičević novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, HDZ će i kod smjene ministara iz SDP-a, kao i kod smjene ministra sigursnosti BiH Fahrudina Radončića, imati isti stav.

"Te smjene nijesu u interesu građana i mogu imati samo političke konotacije i zato im ne dajemo podršku", rekao je Franjičević.
XS
SM
MD
LG