Dostupni linkovi

Poplave prijete i Srbiji


Srbija pred opasnošću od novih poplava. Za dva dana pašće količina kiše koja je veća ili jednaka mesečnoj količini padavina.

Meteorolozi upozoravaju na jake i obilne kiše, uz veliki pad temperature.

Zbog najave oblinih padavina, načelnik sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić naložio je lokalnim samoupravama da budu u punoj pripravnosti naredna 72 sata.

Kako prenosi B92, predsjednik Skupštine opštine Zaječar, Zoran Mirković, kaže da je grad nabavio mobilnu branu.

“Obezbijedili smo danas u toku dana mobilnu pokretnu branu koja je stigla u Zaječar i siguran sam da neće biti nikakvih velikih problema, ali za svaki slučaj građani treba da budu obaviješteni da će biti povećanog sliva i da može da dođe ponovo do izlivanja Timoka“, upozorava on.

Već u toku noći, prvo na zapadu i sjeverozapadu Srbije, a kasnije i na cijeloj teritoriji doći će do obilnijih padavina, kaže dežurni prognostičar Republičkog hidrometeorološkog zavoda Slobodan Sovilj.

“Procjena je da će u većini mjesta sjutra tokom dana pasti između dvadeset i pedeset litara kiše po kvadratnom metru, a lokalno i više. Ako na to dodamo istu tu količinu i za četvrtak, za ova dva dana pašće količina padavina koja je veća ili jednaka mjesečnoj količini padavina“, ističe on.

Sovilj kaže da će se loše vrijeme zadržati do kraja nedelje.

“U petak se može očekivati nešto manje padavina na području Srbije, ali se i u petak zadržava oblačno i hladno vrijeme sa kišom. U subotu biće kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Tek početkom sjledeće nedjelje možemo očekivati stabilizaciju, bar tri dana pretežno sunčanog vremena“, objašnjava on.
XS
SM
MD
LG