Dostupni linkovi

Ponovna preliminarna istraga o zločinima Britanaca u Iraku


Tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda Fatu Bensuda ponovo je danas otvorila preliminarnu istragu o navodima da su britanski vojnici možda počinili ratne zločine time
što su "sistematski" maltretirali zatvorenike u Iraku od 2003. do 2008. godine.

Bensuda je rekla da će preispitati "novu informaciju" koju je dobila u januaru, da su britanski zvaničnici prihvatili odgovornost za loše postupanje. Ona je dodala da će razmotriti pitanja prihvatljivosti i jurisdikcije pre nego što odluči da otvori zvaničnu istragu.

Slučajevi ratnih zločina pred Međunarodnim krivičnim sudom ne smatraju se prihvatljivim ukoliko zemlja može da dokaže da će ih sama sudski goniti.

Ranija istraga u ovom slučaju zatvorena je 2006. Irak nije član Međunarodnog krivičnog suda, ali Britanija jeste i britanskim građanima može da se sudi u njemu za zločine počinjene u Iraku.

Navodi o zlostavljanjima u zatvorima bacili su mrlju na šestogodišnje učešće Britanije u ratu u Iraku, koje je okončano 2009.

Najozloglašeniji je bio slučaj hotelskog recepcionera Baha Muse, čija je smrt u pritvorskoj jedinici izvan grada Basre dovela do prve presude nad jednim britanskim vojnikom, prema međunarodnim zakonima za ratne zločine.

Generalni tužilac Britanije Dominik Griv rekao je da vlada iz Londona "u potpunosti odbacuje navode da je bilo sistematskog zlostavljanja koje su činili britanski vojnici u Iraku".

On je dodao da je britanska vlada "bila i ostala snažni pristalica Međunarodnog krivičnog suda", kao i da će pružiti kancelariji tužioca sve neophodno za demonstraciju da je britansko pravosuđe na ispravnom kursu.
XS
SM
MD
LG