Dostupni linkovi

NSA postavljala brojne uređaje u rutere


Amerika je oduvijek upozoravala kupce da ne uzimaju rutere proizvedene u Kini zbog zabrinutosti od špijunaže, ali u novoj knjizi o bivšem službeniku Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA) Edvardu Snoudenu navodi se da je upravo Vašington prepravljao podešavanja za ove uređaje.

Prema navodima Glena Grinvolda, jednog od novinara kojem je Snouden dostavio podatke, NSA je u rutere postavljala razne uređaje od 2010. godine.

U izvodu iz Grenvaldove nove knjige "Bez mjesta za sklonište", novinar ističe da je NSA redovno presretala podatke sa rutera, servera i drugih uređaja za kompjuterske mreže, a koji su izvezeni iz SAD međunarodnim kupcima.

"Pošto agencija dođe u posjed ovih proizvoda, unutar njih postavi uređaje povezane sa sistemom NSA, čime zvaničnici dobijaju pristup stranim mrežama i informacijama svih korisnika na toj mreži", ističe se u knjizi.

Ova informacija objavljena je nakon što su američki zvaničnici i poslanici godinama kritikovali kineske telekomunikacione kompanije, poput "ZTE" i "Huavej" zbog potencijalnih namjera da prodaju svoje uređaje Amerikancima kako bi prikupljali informacije za kineske vlasti.
XS
SM
MD
LG