Dostupni linkovi

U Beogradu i dalje katastrofa zbog smeća


Gradska čistoća odnijela je veći dio nagomilanog smeća sa beogradskih ulica na alternativne deponije.Međutim, problem i dalje postoji, deponija je blokirana.

Mještani Vinče i Radmilovca nastavili su i danas protest na ulazu u deponiju Vinča zahtjevajući od Elektromreže Srbije da izmjesti planiranu trasu dalekovoda na bezbijednu udaljenost od njihovih kuća, škole, vrtića.

Protest traje već pet dana i kamioni gradske čistoće ne mogu da odvoze smeće na deponiju, već se traže alternativni pravci i smeće odvozi na deponiju u Obrenovac, Pančevo, Rumu, Jakovo.

Nekoliko kamiona gradske čistoće tako se probilo do deponije u Vinči alternativnim pravcem, zemljanim putem preko Velikog sela, ali je kiša onemogućila da se ovom trasom nastavi transport.

Učesnik protesta Dejan Milovanović rekao je Tanjugu da ih niko od nadležnih za ovih pet dana nije kontaktirao i da rješenje problema nije na vidiku. "Direktor gradske čistoće je dao izjavu za medije da su pregovori o toku. Ne znam sa kim oni pregovaraju, nama se niko nije obratio", navodi Milovanović.

On kaže da će protest biti nastavljen dok se ne pronađe rješenje i ne ispuni njihov jedini zahtev da se dalekovod preseli na bezbjednu udaljenost od kuća, škole, vrtića.

Iz Gradske čistoće apelovali su još jednom da se put do deponije odblokira, jer u suprotnom gradu preti ekološka katastrofa zbog nagomilanog smeća.

U nedjelju tokom dana odnijet veći dio nagomilanog smeća iz Beograda, ali da su stvorene nove količine tokom popodneva, noći i jutra, tako da ukoliko se problem hitno ne riješi Beograd će imati ozbiljan komunalni problem.

Elektromreža Srbije, koja gradi pristupni dalekovod za trafo stanicu Beograd 20, saopštila je da taj dalekovod ni na koji način neće ugroziti zdravlje stanovnika i da dalekovod nije moguće izmiještati i da bi svaka promjena trase odložila projekat za nekoliko godina.
XS
SM
MD
LG