Dostupni linkovi

Lajčak nije rekao da BiH ne može da opstane


Ambasada Slovačke u Sarajevu odbacila je navode u nekim medijima da se ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak na sastanku u Beogradu složio sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem da BiH ne može da opstane.

Nikolić je u petak razgovarao sa Lajčakom, koji je i bivši visoki predstavnik u BiH. Poslije sastanka je izdato saopštenje iz kabineta predsjednika Srbije u kojem se navodi da se Lajčak složio sa stavom Nikolića, što je izazvalo veliku buru u javnosti.

Tomislav Nikolić je, kako je saopšteno, rekao da Srbija ne narušava odnose u BiH, ali da ne može učiniti ništa kako bi ta zemlja postala funkcionalna.

U saopštenju se navodi da se Lajčak "saglasio s predsjednikom Srbije da nema mjesta za optimizam što se tiče funkcionalnosti BiH".

Ambasada Slovačke u BiH uputila je demanti u kojem se navodi da Lajčak nikada nije rekao da smatra da BiH nije funkcionalna zemlja i da ne može opstati.

"Stav koji dugo i konzistentno zastupa ministar inostranih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak potpuno je poznat, temelji se na podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH, te podršci procesima modernizacije i integracije", navodi se u saopštenju ambasade Slovačke.

Te stavove je, kako se dodaje, veoma jasno predstavio ministar Lajčak i u ragovoru s predsjednikom Srbije, kao i na drugim sastancima u Beogradu.
XS
SM
MD
LG