Dostupni linkovi

Da li će u Srbiji konačno biti održana Parada ponosa


Protest protiv zabrana Parade ponosa, Beograd, septembar 2013.
Da li će u Srbiji konačno biti održana Parada ponosa, pitanje je koje se još jednom postavlja pred novi zakazani termin – 31. maj. Dok vlast tvrdi da će učiniti sve da se LGBT šetnja dogodi, i ovog puta do poslednjeg trenutka sve će zavisiti od procene bezbednosti.

Hvala bogu da se više ne bavim unutrašnjim poslovima”, rekao je Ivica Dačić, novi ministar spoljnih poslova Srbije, započinjući odgovor na pitanje o ovogodišnjoj Paradi ponosa u Begradu. Kao i prethodnih godina, kaže Dačić, nije pitanje volje da se ona održi već to zavisi od bezbednosnih procena.

“Bezbednosne agencije i službe daće svoja mišljenja. Od njih će zavisiti da li postoje uslovi za održavanje Parade. Sa druge strane, u odnosu na ranije godine, promenilo se to što je ogromna većina građana na izborima podržala sadašnju vlast. Tako da su to drugačiji politički uslovi nego što su bili u neko prethodno vreme”, rekao je Dačić.

Ovogodišnja Nedelja ponosa, tokom koje će biti održan niz skupova o pravima LGBT zajednice, trajaće u Beogradu od 19. maja do 1. juna a velika šetnja ulicama glavnog grada zakazana je za 31. maj. Prema najavama organizatora, učesnici će prošetati od Slavije, Ulicom kralja Milana, do Trga Republike.

Jovanka Todorović, iz organizacije za lezbejska ljudska prava Labris, kaže da ima pozitivnih signala da će Parada biti održana, ali da iskustvo govori da treba sačekati.

“I ranijih godina je bilo sastanaka sa političarima i njihovih obećanja da će se održati, pa se na kraju to nije dogodilo. Ono što je sada drugačije, i što je svakako dobro, jeste da je ove godine aktuelno otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom u kojima se Parada ponosa pominje kao skup koji je zagarantovan Ustavom i koji mora da se ispoštuje. To je nešto što ove godine može da stvori tu famoznu političku volju”, kaže Jovanka Todorović.

Majkl Devenport, šef delegacije Evropske unije u Srbiji, pozvao je Vladu Srbije i Grad Beograd da obezbede održavanje Parade ponosa, navodeći da bi to bila pozitivna poruka svetu, i poručio da će učestvovati u najavljenoj Nedelji ponosa. Još se niko od domaćih političara nije izjasnio da li će lično učestovati u šetnji, i tako podržati LBGT prava, pa tako ni novi gradonačelnik Siniša Mali koji je rekao da će o tome tek odlučiti.

Desničari ponovo prete

Milan Antonijević, iz Komiteta pravnika za ljudska prava YUKOM, smatra da uprkos tome ima nade da će se posle godina otkazivanja i nasilja Parada ipak dogoditi.

“Svake godine bilo je političkih poruka da će Parada biti zabranjena, a sada nema toliko tih spekulisanja. Ipak je jasnije izražena volja političkih stranaka i onih koji vode državu da će biti organizovana i da neće biti problema. To je neki talas novog optimizma i nadam se da će moći da stanu iza svojih reči”, smatra Antonijević.

Zvanično, vlast se još nije bavila ovom temom iako do početka manifestacije ima desetak dana. Jadranka Joksimović, ministarka zadužena za evropske integracije, rekla je da će lično podržati organizovanje Parade ponosa i da su o tome predstavnici LGBT zajednice započeli razgovore sa nadležnima.

Reditelj Stevan Filipović kaže da je suvišan scenario po kom se svake godine raspravlja o bezbednosnim uslovima.

“Ako je Ustavom zagarantovano pravo građana da se prošetaju onda to treba da se poštuje i ne bi uopšte trebalo da postoje bilo kakve rasprave. Mi smo onda u mnogo većem problemu, koji je mnogo širi od samog pitanja Parade ponosa, ako pričamo o tome da li od privatne volje ili želje ljudi u vlasti zavisi da li će neko pravo građana biti ostvareno ili ne”, konstatuje Filipović.

Kao i prethodnih godina desničarske organizacije najavile su da će činiti sve da se Parada ne održi, a o tome se poslednji javno izjasnio Pokret Dveri navodeći da će uskoro objaviti konkretne mere.

Milan Antonijević kaže da su ovakve i slične pretnje posledica tolerisanja onih na čijoj meti je bila LGBT populacija.

“Do sada nismo videli mnogo aktivnosti tužilaštva i policije u otkrivanju i kažnjavanju onih koji su pretili i bili nasilni prethodnih godina. Ima nekih postupaka koji su pokrenuti, gde se vidi da se pojedine stvari menjaju, ali nemamo neku širu akciju koja bi pokazala da država ozbiljno radi na tome”, napominje Antonijević.

Ukoliko bi se dogodilo da i ove godine Parada ponosa bude otkazana, zaključuje Jovanka Todorović iz Labrisa, bila bi to potvrda sistemskog kršenja ljudskih prava:

“Tada bi bio poslat signal da Srbija nije bezbedna zemlja i da Beograd nije bezbedan grad. U svakom slučaju, jako negativna slika otišla bi u svet.”

Pogledajte komentare (5)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG