Dostupni linkovi

Joksimović:Uradićemo sve da bude Prajda


Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da država mora da učini sve kako bi Parada ponosa ove godine bila održana.

Ministarka je navela da će lično podržati njeno organizovanje.

"Očekujem da ćemo uspjeti ove godine da to uradimo, ali ne mogu još precizno da kažem, jer nismo zvanično o tome razgovarali", rekla je Joksimovićeva novinarima.

Ona je najavila i da će lično podržati organizovanje "Prajda" ističući da Nedelja ponosa nikad i nije bila problematična, već šetnja.

"Sigurno da je važno da učinimo sve što kao država možemo, da obezbijedimo održavanje Parade ponosa", rekla je Joksimovićeva napominjući da su započeti prvi koraci u razgovorima sa predstavnicma LGBT zajednice.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport je pozvao Vladu i Grad Beograd da obezbijede održavanje Parade ponosa, navodeći da bi to bila pozitivna poruka iz Srbije.

"Ja bih da ohrabrim Vladu i Grad da organizuju miran skup, da ga obezbijede i pošalju jasnu poruku svim ljudima koji žele da koriste jezik prijetnje i nasilja da je takvo ponašanje neprihvatljivo", rekao je on.

Upitan da li bi eventualna odluka na političkom vrhu da se Parada ponosa ne održi bila loš znak, Davenport je odgovorio da postoji prilika i mogućnost da se pošalje pozitivan signal da je takav skup u Beogradu moguć i da može da se organizuje na miran način.

"To je jedna veoma bitna prilika", rekao je Davenport.

On je zaključio da je organizovanje mirne parade u centru Beograda poslalo veoma pozitivnu poruku celom svetu.
XS
SM
MD
LG